“A mentők lassabban értek ki a súlyosan beteg unokámhoz, mint az állatorvos anyám kutyájához.”

A súlyosan beteg, hathetes Thomas egy decemberi napon nagyon rosszul lett. Hiába riasztották azonban a kisbaba szülei a mentőket, azok csak 45 perccel később értek a helyszínre, ugyanis épp ebédeltek, amikor a hívás befutott a központba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 15. Gyarmati Orsolya

A súlyosan beteg, hathetes Thomas egy decemberi napon nagyon rosszul lett. Hiába riasztották azonban a kisbaba szülei a mentőket, azok csak 45 perccel később értek a helyszínre, ugyanis épp ebédeltek, amikor a hívás befutott a központba.


A kisbabán azóta tizennégy órás szívműtétet hajtottak végre, és jelenleg is az életéért küzd a Birminghami Gyermekkórházban. Thomas valószínűleg súlyos károsodásokat szenvedett, amelyekkel együtt kell majd élnie. A csecsemő nagyapja, Paul Passant megfogadta, hogy az utolsó lehelletéig azért fog küzdeni, hogy javítson a mentőszolgáltatás körülményein, és egyetlen családnak se kelljen amiatt ilyen traumát átélnie, mert a mentők nem érkeznek időben.

Az üggyel kapcsolatban folyó vizsgálat kiderítette, hogy a mentősök zavartalanul akarták élvezni a pihenőidejüket, ezért nem mozdultak a beérkező segélyhívásra. Mr Passant – aki egyébként korábban tűzoltóként dolgozott – így nyilatkozott a Daily Mailnek: “Megértem, hogy a mentősöknek szükségük van pihenésre, de azért nem gondolom, hogy bárki örült volna annak, ha annak idején tűzoltóként kiültem volna elmajszolni egy szendvicset az égő ház elé… A mentősök pontosan tudták, milyen kritikus a helyzet. Számomra elfogadhatatlan, amit tettek!”

A West Midlands Mentőszolgálat szóvivője így reagált az esetre: “A mentősök 12 órás műszakokban dolgoznak és joguk van az ebédszünethez. Amikor egy mentős eszik, kérheti, hogy amíg be nem fejezi az étkezést, ne tekintsék elérhetőnek, ha befut egy hívás. Az a mentőcsapat, akiket Thomashoz küldtek épp ilyen ebédszüneten voltak, de amint befejezték az étkezést, elindultak a helyszínre.”

Mr Passant válaszul kampányt indított azért, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő más családokkal. Kilenc nap alatt kétezer aláírást gyűjtött össze. “A Thomas szívét ért károsodás egyedül annak köszönhető, hogy a mentősök nem jöttek időben. Az unokámnak komoly egészségügyi problémái lesznek, amelyek miatt rengeteg  jó dologból kényszerül majd kimaradni élete során. Megszakad a szívem, ha erre gondolok. Megesküdtem Thomasnak, hogy amíg ő az életéért küzd, addig én azért harcolok majd, hogy többé ilyen ne fordulhasson elő. Az a fajta “ellátás”, amit Thomas kapott egy harmadik világbeli állapotot idéz!”

Eközben a kis Thomast gép tartja életben, mindenhonnan csövek lógnak ki belőle, és napi két injekciót kap, hogy ne alakulhasson ki újabb vérrög a szívében. Szüleinek már elmondták: a kisfiú soha nem lesz képes focizni, vagy bármiféle sportot űzni.

Kate és Matthew, Thomas szülei december 17-én 12.47-kor tárcsázták a 999-et Bridgenorth-i otthonukból. A család 15 percet várt a mentőre, akiknek a bázisa mindössze 300 méterre voltak a házuktól. Mivel azonban senki nem volt elérhető, ezért egy másik mentőnek kellett kimennie Thomashoz, méghozzá egy másik városból, így csak 13.28-kor érkezett meg a segítség. Mr Passant hozzátette: “A mentők lassabban értek ki egy súlyosan beteg gyerekhez, mint az állatorvos anyám kutyájához.”

Thomas nagyapja így emlékszik vissza: “Thomas nagyon nehezen lélegzett, a szája kék színű volt. Amikor beértünk a kórházba, három órán át próbálták stabilizálni az állapotát, miközben Thomasnak időnként vér ömlött a szájából. Rettenetes volt nézni, hogy szenved szegény!”

A következő három napban Thomas három szívműtéten esett át, míg végül az orvosok bezárták a mellkasát. Azonban egy héttel az első operáció után kiderült, hogy a kisfiú szívének állapota rosszabbodott, így újabb – hat órán át tartó – beavatkozásra volt szüksége, amely során az egyik szívbillentyűjét mesterségesre kellett cserélni.