A mesebeli doktor, az éneklő aneszteziológus és a lepke – mesekönyv a gyógyulásért a Bethesdában

Nem szokványos, hogy egy sajtótájékoztató egy gyönyörű népdallal kezdődjön, mint ahogyan az sem, hogy egy gyerekkórház, ahol a főigazgató énekel a műtőben altatás előtt, mesekönyvet ad ki. A Bethesda Gyermekkórházban mégis mindez valóság, az Egészségszövők azért született meg, hogy támaszt és vigaszt nyújtson a beteg gyermekeknek, szüleiknek és segítséget adjon a kórház dolgozóinak kezébe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bethesda gyerekkórház
2018. július 03. Czefernek Léna

Amikor egy kisgyermek kórházba kerül, az óriási trauma nem csupán az apróság, de az egész család számára. Nem könnyű a betegséggel, a kórházi ellátás alatt történő fájdalmas kezelésekkel szembe nézni. A szülők legtöbbször tehetetlenséget élnek át, a gyermekkel együtt beszűkült tudatállapotba kerülhetnek s egy kórházi dolgozó számára sem mindig könnyű feldolgozni azt a sok gyermekkönnyet, amelyet egy-egy jövőbe mutató kezelés okoz. Ebben szeretnének segítséget nyújtani a Bethesda Gyermekkórház szakemberei, akik kórházi mesekönyvet adtak ki Egészségszövők címmel.

A mesekönyv bemutatóján Dr. Velkey György főigazgató arról beszélt, milyen fontos, hogy milyen szemlélettel tekintünk a gyógyulásra. Hogy a kórház ne kór-ház, inkább egészségház legyen, ahol nem a betegség, hanem a gyermek, a gyermek családja és az őket körülvevő világ van középpontban. Ezt a rendkívül komplex feladatot a Bethesda Gyerekkórházban pszichológus és szociális munkás is segíti, ők álmodták meg ezt a könyvet, melynek kiadását nagyon fontos feladatnak tekintette minden ott dolgozó.

A főigazgató szerint minden olyan eszközt meg kell ragadni, ami segíti a gyermekeket és a családokat abban, hogy értsék, mi történik velük az egészségügyi intézményben, ezt ő gyermekaneszteziológusként is megtapasztalta. Nagyon nem mindegy a gyógyulás szempontjából, hogyan érzi magát az ellátás során a család, aki hozzájuk kerül. Ebben fontos szerepet játszik a pontos felvilágosítás, valamint az, mennyire otthonosan érzi magát a kórházi környezetben valaki. A mese, az ének, a dal a gyermek világa, ezen keresztül könnyebb kapcsolatba lépni vele, meleg, kedves, szeretetteljes környezetet biztosítani a számára.

A főigazgató maga is alkalmazott terápiás módszereket, aneszteziológusként énekelt altatás közben a gyerekeknek. Ez a módszer könnyebb elalvást és könnyebb ébredést, ezzel együtt pedig jobb gyógyulást és kevesebb szövődményt eredményez. Ez a mai napig megmaradt a kórház műtői kultúrájában – mesélte Bese Nóra, a könyv főszerkesztője, aki arról is beszélt, hogy az Egészségszövők kiadása egyedülálló kezdeményezés, amely hidat teremthet a mese és a sokszor fájdalmas valóság között. A könyvben szerepelnek ugyanis a kórház munkatársai, akiket így a gyermek bele tud szőni a gondolataiba, s a fehér köpeny így már nem lesz olyan riasztó a számára.

Korzenszky Klára, a könyv egyik megálmodója -aki klinikai szakpszichológusként és énekesnőként maga gyűjti és adja a gyermekek kezébe ezeket a dalokat, meséket évek óta – arra hívta fel a figyelmet, milyen eszköztelenné tud válni még a leggondosabb szülő is ebben a kiszolgáltatott helyzetben. A most kiadott mesekönyv ebben is segítséget nyújt, hiszen nem kell gondolkodni, hogyan nyugtathatná meg a gyermeket, elég kézbe venni az Egészségszövőket és máris más módon tudnak belemerülni ebbe az egyébként fizikailag és érzelmileg is megterhelő helyzetbe. Mint mondta, sok szülő ad tabletet a gyermek kezébe a kórházi tartózkodása alatt, ám ebből a fajta elfoglaltságból hiányzik a gyógyító gyerek-szülő kapcsolat, amely a meseolvasás közben megszületik.

Sorompó Anett, a kórház szociális munkása, a könyv egyik grafikusa arról beszélt, milyen fogékonyak a gyermekek betegségük során. Egyfajta negatív transz állapotba kerülnek, és ebben az állapotban nagyon fogékonyak mindenre, mindent magukra vonatkoztatnak. Ezért nagyon nem mindegy, mi hangzik el a gyermek jelenlétében. Egy pozitív, gyógyulást segítő mese beleszövődik a gyermek tudatába, és rengeteget tud javítani az állapotán, hiszen a mesehallgatás is egyfajta transz állapot. A könyvben szereplő kórházi dolgozók már nem idegen, negatív figurák, hanem ismerős mesehősök lesznek, ami csökkenti a szorongást, elősegítve a gyógyulást is.

A könyv nagyon nagy szeretetben, és villámsebesen született – emlékeztek végül vissza az alkotók azt is elárulva, hogy már le is lett tesztelve: a benne szereplő mesék, festmények mind-mind apró kis előzsűrik gondos véleményezése után kerültek bele a kiadványba. Az Egészségszövőkhöz minden olyan kisgyermek hozzájut majd, aki a kórházban valamilyen beavatkozás miatt ott kell hogy tartózkodjon, akik pedig hosszabb ideig kénytelenek élvezni az intézmény vendégszeretetét, azok otthonra is kapnak majd egy-egy példányt. Velkey Györy megnyugtatott mindenkit, hogy ha elfogy az első 2000 darab, előteremtik az újranyomáshoz szükséges összeget, mert a projektet hosszú távra tervezték. A sajtótájékoztató végén a könyvben szereplő egyik dal csendült fel Korzenszky Klára érzékeny tolmácsolásában, s ami ilyen helyzetben nem megszokott: a jelen lévő szakemberek, sőt, még az újságírók is bekapcsolódtak egy-két taktus erejéig az éneklésbe. A termen pedig zárszóként átrepült egy pápaszemes pillangó – mint egy igazi mesekönyves mesekórházban.