A paleo mellett is lehetek terhes?

Van egy igen nagy alapigazsága az életnek: a tökéletes egészséghez az étkezésen át vezet az út. Ez az oka annak, hogy megannyi tuti, elképesztő, hasznos és tévedhetetlenül biztos diétával, vagy étkezési nézettel találkozhatunk. Napjainkban az egyik legnépszerűbb a paleo. A kérdés csupán az, hogy ez a diéta mennyire befolyásolja a várandósság kialakulását, vagy annak megtartását? Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász válaszol.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
várandósság
2017. november 25. Babafalva

A most trendi étkezési irányzatok között kiemelkedő a paleo. Lényegében egy olyan irányzatról van szó, mely visszatér az alapokhoz, és a kőkor embereinek étkezési szokásait követi. Elhagyja a tejtermékeket és a gabonákat, valamint a krumplit, rizst, hüvelyeseket. Húst, zöldséget, gyümölcsöt azonban ehet az ember bőven.
A követők között egyértelmű a siker – ami nem is lehetett kérdéses -, de orvosi szempontból a paleo is egy diéta, ennek megfelelően is kell kezelni. A hívek a terhesség, vagy babatervezés során sem hagynak fel az irányzattal, ami azonban nem feltétlenül szerencsés. Tény – ahogyan rengeteg paleo honlapon lehet olvasni – hogy abban a korban is születtek gyerekek, azonban ez így félinformáció.

A kőkori ember is szaporodott, ez tény. Azonban sajnos arról semmiféle információnk nincs, hogy hány terhesség végződött egészséges baba születésével, és ebből hány csecsemő élte meg a gyermekkort. Arról már nem is beszélve, hogy a kőkori ember átlag életkora 30-40 év körülre tehető, ami igencsak soványka. Persze ezt az adatok nagyon sok tényező befolyásolja, azonban az étkezés ezek között is kiemelt szerepű.

A cikk itt folytatódik!