A sikeres házasság titka- III. rész

Az emberek házasságot kötnek, ez minden kultúrára jellemző. Bár a szertartások, és az ezzel járó kötelességek változatosak, mégis feltételezzük, hogy ez természetjog, ami magában hordozza válás tilalmát. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 22. kuncika

A családháló.hu már több ízben foglalkozott a házassággal, és a mostanában egyre gyakoribb, azt követő válással. Kérdeztünk már a témával kapcsolatban elvált asszonyt, aki személyesen érintett a válóperrel járó procedúrákban, valamint egy pszichológust, aki szintén közelről látja a válással járó lelki gyötrelmeket. 

Ezúttal egy teljesen más szemszögből fogjuk láttatni a dolgokat. Kálmán Antal atyával beszélgettünk, aki az egyház oldaláról közelíti meg a témát. 

– Az olvasók bizonyára nem értik, hogy egy pap mit tudhat a házasságról. Elmagyarázná, hogy miként fonódik össze az Ön munkájával a házasság és a válás? 

– Elsősorban a templomi házasságok megkötésénél a jegyesek oktatása jelenti a kapcsolatot a fiatal párokkal, de a keresztelések, és a különböző házas csoportok is fontos kapcsolatokat teremtenek. Sokszor a személyes vezetésben is megjelennek a házassági problémák. Számomra a házasság szentség, vagyis Istentől kapott ajándék, és ezért nagy tisztelettel kell kezelnem, és segítenem, hogy a kapcsolatok tovább tudjanak fejlődni, a házasság gyümölcsöző legyen. 

– Ön szerint miért fontos a házasság?

– Vannak alapértékek, amelyeket nehéz megmagyarázni, és ha megpróbáljuk, akkor azt hiszem, hogy teljes választ nem lehet adni, mivel nem lehet csak néhány dologgal megindokolni. Az emberre egyik jellemző dolog, hogy házasságot köt, ez minden kultúrára jellemző, bár a szertartások, és az ezzel járó kötelességek változatosak, mégis feltételezzük, hogy ez természetjog, és ez magában hordozza válás tilalmát. (természetjog miatt tekinti az egyház két meg nem keresztelt között kötött házasságot érvényesnek) A mai ember talán azt érti meg a legjobban, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy úgy nőjön fel, hogy szeretet, biztonság veszi körül, ez a kisgyerekkorban a legfontosabb. A családban tanulja meg a viselkedési sémákat is, vagyis ezért a család egy olyan alap, amit lehetetlen mással pótolni. A nemi identitás kialakítása is a családban kezdődik el, amihez szükség van apára, és anyára is. Néhány kísérlet történt, hogy gyerekeket család nélkül neveljék olyanok, akik sokkal jobban értenek a gyerekneveléshez, de ezek a kísérletek (Szovjetunió, valamint Izraelben a kibucokban, Polpot rezsim) sikertelenek voltak. A család állandóságát segíti elő a házasság, vagyis két ember összeköti az életét. Így képesek egy biztos hátteret adni egy kisgyermeknek, aki élete első éveiben a biztonság és a szeretet nélkül sok sérülést kaphat, sérült személyiség válhat belőle.

– Miért van ennyi válás?

– A válások száma valóban aggasztó, mivel minden válás mögött tragédiák állhatnak, a gyerekek sérülhetnek. A fejlett világban több dolog segítette elő a válások számának növekedését. 

1. Médiában látható példák:

A tévésorozatok, hírek sokat foglalkoznak a kérdéssel, szinte frusztrálják a nézőket, hogy ők miért nem váltak el még?… Már a rajzfilmekben hiányzik az apa anyakép -Dagobert bácsi, Miki egér, Donald kacsa, Hupikék törpikék… egyikben sincs család, apa, anya, gyerekek. Ha megjelenik, akkor is torz, családonként egy gyereket ábrázolnak. Felnőttek számára írt tévésorozatok a szexuális aberrációkat úgy állítják be, mintha elfogadottak lennének, sőt sokkal elterjedtebbek, mint mi gondolnánk. A főszereplők sohasem monogámok, gyerekeik csak nagyon ritkán vannak, ha szerepelnek a sorozatban, csak háttérben, mintha szégyellnék…. A gyerek az, akire nincs idő, és pénz. Ilyen: Vészhelyzet, Dr. House, Helyszínelők….

2. Szexuális forradalom:

A szexuális forradalom egyik hatása, hogy középpontba került a szexualitás, ugyanakkor a szexuális kapcsolat csak mint egy kommunikációs eszközzé silányul, elmarad a teljes önátadás. A különböző fogamzásgátló szerek megjelenésével a felelősségvállalás szinte teljesen elmarad, ezzel együtt az abortuszok száma is növekedett, pedig azt gondolhatnánk, hogy ez a két folyamat ellentétes. Ritka – de van! – az a házasság, amit nem előzne meg jó pár egyéjszakás, vagy hosszabb együttéléses kaland. Így sok pár számára a házasság nem más, mint egy újabb kaland a sok közül.

3. A házasságok szerelemházasságokká váltak:

Indiában, ahol a szülők döntenek a házasságról, jóval kisebb a válások száma. Magyarországon is ismerjük, hogy 100 évvel ezelőtt még más szempontok voltak a házasságkötéseknél: vagyon, nemesi származás, lakás, munkahely. Ez degradálódott a szerelemre, amely érzelem változhat, és ha megváltozik, akkor a pár teljesen eltávolodhat egymástól.

4. Anyagi függetlenség lehetővé tétele:

Régebben a párok egymásra voltak utalva, a lakás fenntartása, és a munka elvégzése csak közösen sikerülhetett. Az utóbbi években ez már nem jár együtt, egy keresetből, állami segítséggel lehetővé vált az, hogy egyedül is fel lehessen nevelni a gyerekeket.

5. Törvényi segítség:

A válások számának növekedésével egyre könnyebbé tették a válás folyamatát, egyszerűsítették a procedúrát, a részt vevő jogászoknak nem érdekük a házasságok megőrzése.

6. Fejletlen személyiségek:

A fiatalok egyre idősebb korban kötnek házasságot, amire egyáltalán nincsenek felkészülve, mert nincsenek minták a helyes kapcsolatról, illetve a kialakult szingli életmódjuk nem egyeztethető össze a közös élettel. Idősebb korban sokkal nehezebb a gyerekvállalás, valamint a gyerekek nevelése is. 100 évvel ezelőtt egy 18 éves fiatal képes volt arra, hogy házasságot kössön, ma gyakran azt sem tudja, hogy melyik egyetemre kellene mennie. Nagyobbak az elvárások, házasság előtt kellene lakás, autó, biztos munkahely, megtakarítások.

7. Társadalmi elvárások változása:

Falun még a hatvanas években is botránynak számított, ha egy házasság válással ért véget. Ma a legtöbben szinte azonnal a válást javasolják, amikor valami nehézség jelenik meg a kapcsolatban.

8. Elvallástalanodás:

Azoknál a népeknél, ahol a vallásgyakorlat erősebb, kevesebb a válás. A kimondott szónak, főleg amit a templomban, tanuk előtt mondtak ki, következményei voltak. Ma gyakran a leírt szerződésnek sincs semmiféle jogi következménye.

9. Önértékelési problémák:

Sok fiatal nem érzi magát értékesnek, nem képes arra, hogy saját értékeit felfedezze. Nincsenek álmai, nem keresi azt, hogy hogyan tudna még teljesebb életet élni. Nem hiszi el, hogy képes lenne családapaként, anyaként élni, megfelelően nevelni a gyermekeit. 

10. Mindenféle tekintély csorbítása, megszűnése:

Hiányzik a szülők, a vallás, a tanárok és a társadalom tekintélye. A tekintélyt önmagában már nem tisztelik, szükség van arra, hogy megindokolják, és amit jónak látunk, vagy ránk van kényszerítve, csak azt tesszük meg. Elég fáradtságos dolog mindennek az értelmét kutatni, és gyakran csak féligazságok, vagy nekünk tetsző igazságok alapján hozzuk meg a döntéseinket.

11. Liberális gondolkodás:

Liberális gondolkodás egyik hatása az volt, hogy elidegenítette az embert önmagától, a családtól a munkájától. Nincsenek olyan értékek, amelyek minden pillanatban megállják a helyüket, csak olyanok, amelyek bizonyos esetben, bizonyos emberek számára értéknek tűnnek. Így került az élettársi kapcsolat, a szingliség, a homoszexuális kapcsolat és a házasság egy szintre, sőt tilos kiemelni a házasság értékét a liberális gondolkodók szerint, mert akkor frusztrálódnak azok, akik nem így ének.

– Mivel lehetne megakadályozni?

– Nagyon nehéz változtatni ezen, mert ez egy folyamat, vagyis ha beleavatkozunk, több tíz év kell, hogy lássuk a pozitív hatásokat. 1. Családok támogatása, 2. személyiség fejlődés segítése, 3. családi életre nevelés, mint tananyag jelenjen meg az iskolákba, 4. média szűrése, a családellenes filmeket nem szabadna vetíteni.

– Mi van, ha házasságkötés után derül ki, hogy két ember nem tud együtt élni?

– Van ember, aki képtelen alkalmazkodni, vagyis képtelen egy másik emberrel megosztani az életét. De ennek a jelei nem csak az együttélésnél derülnek ki. Ha a házasságokat nem szerelemből kötnék, vagyis megvárnák, amíg nem csak az érzelmek uralkodnak, hanem reálisan tudnak gondolkodni egymásról, észrevehetők lennének az ilyen nehézségek.

– Mi a teendő, ha tényleg nem működik? Kínozzák egymást életük végéig?

– Ha olyan oka van, ami egyértelműen lehetetlenné teszi a házasság létrejöttét, az egyházi házasság is érvényteleníthető. Ugyanakkor ezek komoly okok, míg sokszor egy kis kényelmetlenség miatt úgy érzik a mai fiatalok, hogy el kell válniuk. Ahogy a zsidóságban szerepelt, egy férfi elválhat, ha az asszony elsózza a levest, vagy szebb nőt talál nála.

A házassági problémákra az első lépés sok embernél a válás, nem ismernek támogató csoportokat, nem mernek segítséget kérni tanácsadóktól, nem merik megosztani a nehézségeiket, csak akkor, ha már nagy baj van. A problémák legnagyobb része megoldható, csak elhatározás kérdése.