“A szülés/születés minősége legalább olyan fontos, mint annak közvetlen eredménye”

Az immár ötödik alkalommal rendezik meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzés oktatói és hallgatói a Séta a SzüléSzületéS minőségéért rendezvényt, amelynek megnyitó eseményére június 15-én pénteken 13:00 órától került sor az ELTE PPK Izabella utcai épületének kertjében. A sétával arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen messzire nyúló jelentősége lehet annak, hogy egy szülés milyen élmény az édesanya, a baba és a család számára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2018. június 19. Antal-Ferencz Ildikó

A születés körüli időszakkal (is) foglalkozó szakemberek – orvosok, szülésznők, védőnők, gyógypedagógusok, pedagógusok, pszichológusok, dúlák, jógaoktatók, sportrekreátorok és mozgásfejlesztők – többek között ezzel a Sétával hívják fel a figyelmet a szülés/születés messze nyúló, édesanyát, babát és családot érintő hatásaira. Szerintük a „szülés/születés minősége” legalább olyan fontos, mint annak közvetlen eredménye.

Az országos programsorozat ezúttal is az ELTE Izabella utcai kampuszának kertjében elültetett SzüléSzületéS fájától indult. A megnyitónak Varga Katalin, az ELTE pszichológusa ismertette a kezdeményezés hátterét, majd Horváth Éva perinatális szaktanácsadó felolvasta a Születés Fájához kapcsolódó öt évvel ezelőtti beszédét, amely azóta sem vesztett aktualitásából. „Azért választottuk a fát, mert az emberiség egyik legfontosabb szimbóluma, szorosan kapcsolódik a női élet minőségeihez, és magéban foglalja a SzüléSzületéS-hez kapcsolható valamennyi hiedelmet, rituálét, ünnepet, dallamkört, népi mondakört. (…) A Perinatális Szaktanácsadó képzés tanárai és diákjai által a faültetéshez kapcsolódó hagyományteremtő séta célja, hogy tudatosítsa a SzüléSzületéS kibontakozásának sokféleségét, egyediségét; segítsen kialakítani a szakma és a társadalom elfogadó magatartását és összefogásra és együttgondolkodásra invitálunk mindenkit a SzüléSzületéS minőségének javítása érdekében. Célunk továbbá, hogy a különböző igénnyel érkező családok, szűkebb és tágabb szakmai fórumok érdekeinek összefogásával egy olyan szakmailag elfogadható támogató tudást és közösséget alakítsunk ki, amely a jövőben képes az érdekeit tudományos, de mégis a család fejlődésének lehetőségeit figyelembe véve közösen képviselni… Jövőben szeretnénk ennek a viharos szülészeti helyzetben közös gondolkodás alapján, tudományos szakmai és női tapasztalatokra alapozva a természetes szülést normaként támogatni, nem kérdőjelezve meg ezzel az egyéb beavatkozások szükségszerű létjogosultságát.”

Venczel Mónika (Ringató, a Te hangodat ismerem) vezette közös éneklés után a korábbi sétákról szóló filmek bemutatása következett. A perinatális képzés jubileuma kapcsán Andrek Andrea az ELTE pszichológusa beszélt, végül Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A Séta egyik fő szponzoraként elmondta, hogy az ELTE-vel közösen alapított Kapcsolat vándordíj idei nyertese Helik Gabriella, védőnő, aki Hernádon, 20 éve tart szülésfelkészítőt és baba-mamaklubot a helyi és környékbeli családoknak, a Vöröskeresztnek ír felkészítő anyagokat, és 20 éve a hernádi iskolában 8. osztályosoknak tart felkészítést szexre és szülésre. Ismertette: a tavaly alapított díjat minden évben egy olyan szakembernek ítélik oda, aki sokat tesz az anya-gyerek, apa-gyerek kapcsolat, valamint a szülés-születés körül munkálkodó szakmák szakembereinek kapcsolódásáért. A díj egy gyermekét szoptató anyát ábrázoló herendi porcelán, amely kiegészül az ELTE perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzésének egy féléves tandíjával. A vándordíj és a tandíj segítséget nyújt szakemberek továbbképzésére és a kiemelkedő teljesítmények méltó megünneplésére. 

Az esemény alatt számos gyerekprogram (arc- és pocakfestés, kavicsfestés és nemezelés, hordozókendő ismertetés, Panarom illatvarázs termék-bemutató, fotókiállítás) várta az érdeklődőket.

A Séta idei útvonalának főbb állomásai (további részletek ITT: https://www.facebook.com/szuleszuletes/):

  • Június 19. kedd  délután: indulás Budapestről Mohácsra, érkezés este.
  • Június 20. szerda reggel/délelőtt: látogatás a Mohácsi Kórházban, a szülészeten, valószínűleg 9-11 között, utána indulás Bólyra, este megérkezés.
  • Június 21. csütörtök reggel: indulás tovább Palkonyára, este megérkezés.
  • Június 22. péntek reggel: indulás tovább Siklósra, este megérkezés.
  • Június 23. szombat reggel: indulás tovább Bükkösdre, este megérkezés.
  • Június 24. vasárnap reggel: indulás tovább Szigetvárra, este megérkezés.
  • Június 25. hétfő reggel/délelőtt: látogatás a Szigetvári Kórházban, a szülészeten, valószínűleg 9-11 között, majd indulás tovább Gyűrűfűre, este megérkezés.
  • Június 26. kedd reggel: indulás tovább Pécsre, délután megérkezés, program a Civil Közösségek Házában.
  • Június 27. szerda reggel/délelőtt: látogatás/kerekasztal beszélgetés a PTE ETK-n és látogatás a PTE Szülészeti Klinikáján, délután záró program a Civil Közösségek Házában, este hazaérkezés.