A szülők nem figyelnek eléggé az internetező gyerekekre

Még a gyerekek 38 százaléka is úgy látja: túl sok időt tölt internetezéssel. Eközben a szülők egyre kevésbé tudják nyomon követni, mit böngész a csemete.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 29. szabo.daniel

Még a gyerekek 38 százaléka is úgy látja: túl sok időt tölt internetezéssel. Eközben a szülők egyre kevésbé tudják nyomon követni, mit böngész a csemete.


A családok internethasználati szokásaiba nyújtottak betekintést nemzetközi összehasonlításban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közös, Balatonalmádiban rendezett konferenciájának előadói.

Homayoun Sarkechik, a Symantec regionális menedzsere egy olyan kutatás eredményeiről számolt be, amely a világ 14 országában, összesen 7.061 felnőtt és 2.800 gyermek részvételével zajlott. Ezekből kiderül, hogy még a gyerekek 38 százaléka is úgy látja: túl sok időt tölt internetezéssel. A szülők több mint 70 százaléka gondolja ugyanezt a gyermekéről. A 8 és 17 év közötti korosztály 83 százaléka rendszeresen játszik a neten, 73 százaléka szörföl, 71 százaléka a házi feladat megoldásához is felhasználja a világhálót, 67 százaléka pedig gyakran cseveg barátaival online.   

A Norton Online Family Tanulmányból kiderül, hogy a szülők 60 százaléka félti a gyermekét attól, hogy számára káros tartalmat talál az interneten, vagy hogy kiad magáról valamilyen személyes információt. Ennek ellenére a gyermekek többsége elmondta: szülei nem ellenőrzik, hogy mire használja a világhálót.    

A világon nyugatról kelet felé haladva csökken azoknak a felnőtteknek a száma, akik szerint kontrollálni kell a fiatalok nethasználatát: Kanadában és az Egyesült Államokban a szülők 61 százaléka ért ezzel egyet, míg Kínában mindössze 11 százalékuk.    

A kutatás szerint a gyermekek a kontroll hiánya ellenére kialakítják saját “etikai kódexüket”, legtöbbjük igyekszik csak olyan dolgokat mondani és tenni a neten, mint amilyet a valóságban is mondana vagy tenne. A megkérdezett gyermekek 48 százaléka úgy látja: szülei kevésbé értenek a világháló használatához, mint ő maga, és 86 százalékuk állítja, hogy betartaná a szülő által lefektetett szabályokat. Több mint 80 százalékuk szívesen megbeszélné az internetezés közben megélt negatív élményeit egy felnőttel, miközben 62 százalékuk már szerzett rossz tapasztalatot.    

Az egyik magyar közösségi oldal üzemeltetői számára nem a kiskorúakat megkereső idegenek problematikája, sokkal inkább a családi viszályok kezelése jelentett kihívást. Detrekői Zsuzsa, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete, valamint az Origo Zrt. jogtanácsosa elmondta: a legnagyobb számban elvált szülők keresik meg őket, kifogásolva azokat a fotókat, amelyeket volt házastársuk tölt fel például a gyermekükről.    

Hozzátette: az iwiw üzemeltetői egy alkalommal a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársait is értesítették, amikor számos, egymással kapcsolatban álló fiatal lány profiljában is félmeztelen képeket találtak. Kiderült: nem gyermekprostitúciós hálózat állt az eset mögött, hanem egy fiatal társaság tagjai körében divat lett a magamutogatás.