A taknyos zsepit ne dobd bele! – Mi megy a szelektívbe?

Napok kérdése és megkezdik a fővárosban az új szelektív hulladékgyűjtők kihelyezését. Ahhoz, hogy jól működjön a rendszer, érdemes átismételni, illetve megtanulni mi mibe kerülhet bele.Mint arról már korábban beszámoltunk, hamarosan megkezdődik a fővárosban a szelektív hulladékgyűjtő edények telepítése. A kihelyezési időpontokról itt tájékozódhatnak!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 21. szabo.daniel

Napok kérdése és megkezdik a fővárosban az új szelektív hulladékgyűjtők kihelyezését. Ahhoz, hogy jól működjön a rendszer, érdemes átismételni, illetve megtanulni mi mibe kerülhet bele.
Mint arról már korábban beszámoltunk, hamarosan megkezdődik a fővárosban a szelektív hulladékgyűjtő edények telepítése. A kihelyezési időpontokról itt tájékozódhatnak!


A kék és sárga fedelű új hulladékgyűjtő edényekbe fém és műanyaghulladékot, utóbbiba papírneműt gyűjthetünk. A dolog egyszerűen hangzik, ám a tapasztalat (ld. „régi” hulladékgyűjtő szigetek) sajnos azt mutatja, hogy sokan a mai napig nincsenek pontosan tisztában azzal, pontosan mi való és mi nem való a színes tetejű edényekbe.
Otthonainkba tehát – még egyszer- kék és sárga fedelű kukákat kapunk. Mindkettő esetében alapvető szabály, hogy csak a teljesen „egyértelmű” és rendesen megtisztított hulladákot helyezhetjük be.

Papír

Ez a tartály újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok, kiöblített italos kartondobozok (tejes-, gyümölcsleves doboz) gyűjtésére alkalmas.

Ne dobjunk bele élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat.

Érdemes jól észbe vésni, hogy a papírok közül kiválogatják az italos kartondobozokat. Az újrahasznosítási eljárás során a többrétegű italos dobozok különböző rétegei (papír, alumínium és műanyag) gépi úton szétválasztásra kerülnek, tehát bedobható.

A flakonok, italos-, és fémdobozok kiöblítése azért szükséges, mert az újrahasznosításukat gátolhatja a benne maradt szennyeződés, illetve higiéniai/egészségügyi okokból, mivel a hulladékok válogatása részben kézzel történik.

Műanyag, fém

Ez a tartály az üdítős- és ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős), háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak gyűjtésére szolgál. Ebben helyezhetők el továbbá a különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok).
A fém- és műanyaghulladékok elkülönítése utólag, válogatóműben történik.

Ne dobjunk bele: zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya). A fémdobozok esetében is fontos, hogy azok kiöblítve, tisztán kerüljenek a tartályba.
A műanyag csomagolási hulladékokról érdemes tudni, hogy a mai technológiák mellett csak egy részét lehet anyagában hasznosítani (amikor újra valamilyen termék készül belőle). A csomagolóanyagok többsége újrafeldolgozásra alkalmas, hőre lágyuló műanyagból készülnek, melyek anyagában történő hasznosításra kerülnek.

Ne feledjük: minél több hulladékot tudunk szelektív gyűjtőbe tenni, annál kevesebb kerül a hagyományos kukába, amelynek méretét csökkentve a szemétdíjunk is kevesebb lehet!
Kezdetben érdemes akár a hűtőre vagy a konyhában elhelyezett tárolók környékére egy rövid listát ragasztani, így kevesebb a hibalehetőség.