A többség még mindig egy férfi és egy nő kapcsolatát tekinti házasságnak

Kétszer annyi európai ország rögzíti jogilag úgy a házasságot, mint egy férfi és egy nő kapcsolatát, mint amennyien újrafogalmazták azt - hívja fel rá a figyelmet egy nemzetközi szervezet, hozzátéve, hogy világviszonylatban ez a szám még jelentősebb, hiszen csupán 26 ország engedélyezi az azonos neműek házasságát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2018. október 15. Családháló

Érvénytelen népszavazás – érvényes többségi vélemény

A romániai népszavazáson a résztvevők kilencven százaléka állt ki a házasság védelméért, azaz szavazott arra, hogy az alkotmány szövegezése zárja ki az egyneműek házasságának lehetőségét Romániában. Végül az ország törvényei által előírt 30 százalék helyett csupán 21 százalékos volt a referendumon a részvételi arány, így az jogilag érvénytelennek bizonyult. Ám a házasságot védelmező szervezetek nem ijedtek meg az eredménytől és folytatni kívánják a harcot.

Az alkotmánymódosítást célzó referendum megtartásához szükséges aláírásgyűjtésen ugyanis 3 millió román polgár fejezte ki véleményét, ami bizonyíték arra, hogy milyen erős igény mutatkozik az ország lakói között a házasság védelmére, amire a jelek szerint szükség is lehet: ugyan a román törvények sem az azonos neműek házasságát sem az őket képviselő civil szervezeteket nem ismerik el, az Európai Bíróság nemrég kiadott szabályozása ugyanolyan jogot biztosítana az ott élő azonos nemű pároknak, mint más EU országokban.

Európai statisztikák a házasság védelmében

A Family Watch International nemzetközi szervezet jelentése szerint sokan meglepődnek, mikor kiderül, hogy a legtöbb európai országban a polgárok kiállnak a hagyományos családmodell mellett. Ennek oka az, hogy sokkal hangosabb a sajtóvisszhang ott, ahol újradefiniálták a család fogalmát, noha a valóságban még mindig egy férfi és egy nő közötti házasság a többség által elfogadott és támogatott.

Jelenleg tizennégy európai nemzet (Bulgária, Litvánia, Fehéroroszország, Moldova, Ukrajna, Lengyelország, Lettország, Szerbia, Montenegró, Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Örményország, Grúzia) alkotmányában védi az egy férfi és egy nő közötti házasság definícióját, ezek közül nyolcan 2005-ben fogadták el ezeket az alkotmányos intézkedéseket.

További tíz ország van a jelentés szerint (Albánia, Azerbajdzsán, Bosznia- Hercegovina, Kazahsztán, Macedónia, Monaco, Románia, Oroszország, Törökország, Észtország), amelyek törvényeikkel őrzik a férfi és nő közötti házasság egységét.

Azonos nemű – párkapcsolat

Azok közül az országok közül, amelyekben lehetőség van az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát jogilag elismerni, nyolc továbbra is egy férfi és egy nő kapcsolatára korlátozza a házasság fogalmát (Andorra, Csehország, Szlovénia, Svájc, Magyarország, Görögország, Ciprus, Olaszország).

Házasság – újragondolva?

2001-ben Hollandia volt az első olyan ország, ahol újraalkották a házasság fogalmát, majd ezt követte Belgium két évvel később. Ezután tizenkét másik, nyugat-európai nemzet követte őket (Spanyolország, Norvégia, Svédország, Portugália, Izland, Dánia, Franciaország, az Egyesült Királyság, Írország, Málta, Németország és Finnország). 2017-ben az osztrák alkotmánybíróság is úgy határozott, 2019 elején Ausztriában is újra kell definiálni a házasság fogalmát.

Ez azonban azt jelenti, hogy még mindig több, mint kétszer annyi európai ország (31) rögzíti jogilag a házasságot úgy, mint egy férfi és egy nő kapcsolatát, mint amennyiben újrafogalmazták azt (14) – összegzi a Family Watch International hozzátéve, hogy világviszonylatban a több, mint 192 országból csupán 26 engedélyezi az azonos neműek házasságát. A világ országainak 87 százaléka tehát a házasságot még mindig kizárólag egy férfi és egy nő közötti kapcsolatnak tartja!

Világkongresszus a családokért

Sharon Slater, az FWI vezetőjének beszámolója szerint a nemrég 40 ország politikai, egyházi és közösségi vezetőjének részvételével lezajlott Családok 12. Világkongresszusán mindenki egyetértettek abban, hogy meg kell erősíteni a házasságot és a családot. Mint fogalmazott, minden társadalomban létfontosságú szerephez kell jutnia ezeknek az értékeknek, és ez minden ország egyéni felelőssége.