A védőnők osztják szét a leendő szülők számára készült “Apa-füzetet”

Már a gyermek születése előtt szerethető, kézbe vehető, továbbadható tudást tartalmaz az "Apa-füzet", amelyet az országos védőnői hálózat juttat el a leendő szülőknek - jelentette be Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos szerdán Budapesten.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 27. szabo.daniel

Már a gyermek születése előtt szerethető, kézbe vehető, továbbadható tudást tartalmaz az “Apa-füzet”, amelyet az országos védőnői hálózat juttat el a leendő szülőknek – jelentette be Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos szerdán Budapesten.


Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom közös sajtótájékoztatóján Paller Judit rendkívül fontosnak nevezte a 90 ezer példányban elkészült kiadványt, amelynek szerinte minden családnál ott kell lennie.

Székely András, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője hangsúlyozta: a kutatások szerint azok az apák, akiknek jó a kapcsolatuk a gyerekükkel, hosszabb életre számíthatnak.

Az ingyenes kiadvány elkészültét a Fundamenta-Lakáskassza Zrt., a K&H Egészséges Nemzetért Alapítvány és az ingatlan.com támogatta, ám az újabb kiadásokhoz még keresik a támogatókat – tette hozzá Székely András, aki az áprilisban elhunyt Kopp Máriától vette át a mozgalom irányítását.

Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársa szerint a fejlett társadalmi kultúrák a család működtetéshez kevés segítséget adnak. A kiadvány a hétköznapi élethez nyújt támogatást – tette hozzá. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus szerint a téma iránt nagy az érdeklődés, az apák is nyitottak a helyes magatartás megtalálására, ezért igénylik és befogadják ezt a tudást.

Odor Andrea, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal országos vezető védőnője szerint a füzet korszerű ismereteket tartalmaz és “férfinyelven” íródott.

A kiadvány egyik szerzője, Andrek Andrea is a füzet nagy erősségének nevezte, hogy mindkét szülőt megszólítja, és az apák, a férfiak nyelvén íródott. Úgy fogalmazott: fontos, hogy az apák, ne második anyák legyenek.

Léder László, a kiadvány társszerzője saját apai élményeit írta le, és ehhez sok “férfibeszélgetésre” volt szükség.

A szerzők az apafuzet.hu oldalon várják a szülők tapasztalatait.