Abortusztablettás áldoztatás: szobrot állítanának a kiszabott bírságból

Hatszázezer forint – ennyi bírságot ítélt meg másodfokon a bíróság annak a feminista csoportnak, amelynek tagjai pár hónapja abortusztablettával „áldoztattak” a nyílt utcán. Az első fokon még „művészi performansznak” titulált akciót a bíróság másodfokon elítélte, mondván, a szólásszabadság gyakorlásának eszközeit meg kell válogatni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. június 07. Családháló

Mint ismeretes, a csoport a lengyel katolikus egyház abortusszal kapcsolatos álláspontja miatt vonult utcára, ahol sértő, vallásgyalázó módon szentáldozást imitáltak abortusztablettával. A bíróság első fokon (döbbenetes módon) kétségbe vonta, hogy egy „egyszerű” katolikus felfogja, mi is történik a szentáldozás során, ám szerencsére ezt a meglehetősen súlyos és  sértő véleményt a másodfok felülbírálta, amikor kimondta: „ vallásos meggyőződést véleménynyilvánítási szabadságra hivatkozással megalázni nem lehet. A szólásszabadság gyakorlása minden esetben felelősséggel jár.”

A Pesti Srácok cikke szerint a bíróság rámutatott: a feminista csoport akciója nem volt más, mint „öncélú magamutogatás, amely semmilyen vita vagy párbeszéd kibontakozására nem alkalmas, pusztán vallásában, emberi méltóságában sért meg másokat, nem áll a szabad véleménynyilvánítás védelme alatt, sőt büntetendő.

A bíróság bocsánatkérő levél megírására, valamint 600 ezer forintos büntetés és a 147 ezer forintos perköltség megfizetésére kötelezte az alpereseket. A levél megírására eddig nem került sor, s a 600 ezer forint kifizetésére sem, pedig abból a felperesek szobrot akarnak vásárolni: Martin Hudacek szlovák művész Meg nem született gyermekek című alkotását.


A Családháló ITT írt az ügyről, s annak idején megkerestük a Patent Egyesületet is, amely azonban nem reagált az általunk feltett kérdésekre.