Adakozzunk, de hova?

Adakozni, jótékonykodni egész évben lehet. A tapasztalat mégis azt mutatja, hogy a különböző egyházi- és civil szervezetek a karácsonyi ünnepkör idején képesek a legtöbb embert megszólítani, illetve adakozásra bírni. Hová jótékonykodjunk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 12. szabo.daniel

Adakozni, jótékonykodni egész évben lehet. A tapasztalat mégis azt mutatja, hogy a különböző egyházi- és civil szervezetek a karácsonyi ünnepkör idején képesek a legtöbb embert megszólítani, illetve adakozásra bírni. Hová jótékonykodjunk?


Valószínűleg meglepődnénk, ha egyszer készülne egy kimutatás arról, hogy csak Magyarországon hányféle szervezet hányféle gyűjtési akciót szervez rászorulóknak. Sokan tapasztalhatják, ha egyszer “kinyitották a pénztárcájukat”, lényegében soha többé nem hagyják békén, havonta hívják fel mobiltelefonon, nem adna-e csak néhány forintot erre vagy arra. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne adakozzunk.

Tájékozódjunk!

Ha megtehetjük, természetesen jótékonykodjunk, hiszen valóban sok olyan családot találni, ahol a legapróbb segítség is jól jön. Jó megoldás lehet, ha nem „arctalanul” kívánunk segíteni, hogy a legszűkebb környezetünkben körbenézünk, érdeklődünk, biztosan találunk olyan családot, akin segíthetünk.

Ha a gyorsabb és „érzelemmentesebb” adakozás hívei vagyunk, a legnagyobb segélyszervezetek, egyházak, és más társulások közül választhatunk.
Ezúttal ezeket gyűjtjük egy csokorba:

Ökumenikus Segélyszervezet
Idén 17. alkalommal indítja el országos adventi pénzadománygyűjtését a 20 éves szervezet. Az időközben a felhívás állandó emblémájává lett „szeretet.éhség.” tört mézeskalácsszív mára évente több tízezer ember számára jelent egyet karácsony egyik legfontosabb üzenetével: a cselekvő szeretettel, a szegények, a hiányt szenvedők támogatásával.

Ételt az éhezőknek, otthont az otthontalanoknak, esélyt az esélyteleneknek! – ez, a sokszínű tevékenységüket kifejező jelmondat magában foglalja egész munkájukat átható törekvésüket is: a nélkülözők nehézségeinek enyhítése mellett sorsfordító esélyt, kitörési pontot szeretnének nyújtani a szegénységből. E hármas célkitűzés jegyében hirdették meg 2012-es országos adventi pénzadománygyűjtésüket:

A cél, hogy idén karácsonykor is több ezer embertársunknak segíthessünk kézzelfogható formában: meleg ÉTELlel, tűzifával, törődéssel. Cél, hogy a hétköznapokban is segíteni tudják a nélkülözőket és bajba jutottakat, amikor a karácsony fényei már távolinak tűnnek. Az adományokból intézményein és az Országos Segélyközpont több tízezer családnak tud segíteni év közben is, minden egyes segélykérést kivizsgálva, a támogatás leghatékonyabb formáját megkeresve.
Itt adakozhat.

Baptista szeretetszolgálat
Magyarország egyik legnagyobb segélyszervezete, a Baptista Szeretetszolgálat – mint 2004 óta minden évben – idén is meghirdette karácsonyi „Cipősdoboz” akcióját. A mára széleskörű támogatással futó program révén a színes csomagolópapírba öltöztetett cipősdobozok nem csak több tízezer nehéz sorsú belföldi és határon túli gyermek karácsonyi örömét, hanem a szeretet és együttérzés jelképét is jelentik hazánkban, ahogy szerte a világon is. Az akcióhoz 2010-ben kapcsolódott először nagyszabású jótékonysági koncert a teltházas Budapest Sportarénában. Az idei Cipősoboz koncert kedvezményezettjei magyarországi és határon túli rászoruló gyermekek és nagycsaládok lesznek. A pénzadományok gyűjtését és a belépők terjesztést a Baptista Szeretetszolgálat a támogató TicketPro országos hálózatán keresztül szervezi meg, a Harlem Gospel Choir fellépését a Danubius Music támogatása teszi lehetővé.
A Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz jótékonysági koncertje a Harlem Gospel Choir közreműködésével 2012. december 16-án vasárnap 19.00 órától kerül megrendezésre a Budapest Sportarénában.

Katolikus Karitász
Adomány:

 

Magyar Református Szeretetszolgálat
Számos olyan hátrányos helyzetű gyermek van határon innen és túl, akik hiába vágynak ajándékra karácsonykor, mégsem kaphatnak családjuk kilátástalan anyagi helyzete, rászorultsága miatt. Ezen gyermekek számára minden évben gyűjtést szerveznek, hogy ne múljon el számukra sem meglepetés nélkül az ünnep. Ön is segíthet abban, hogy ezek a gyermekek is átéljék a megajándékozottság örömét.
Mégis hogyan?
Töltsön meg egy cipősdobozt olyan ajándékokkal, amelyeknek saját gyermeke is örülne. Az elkészített csomagot hozzák el a településükhöz legközelebb eső gyűjtőhelyre november 15. és december 14. között. A beérkező adományokat hátrányos helyzetben lévő magyarországi, erdélyi, felvidéki és kárpátaljai gyermekek kapják meg a Magyar Református Szeretetszolgálat közvetítése révén. Kérjük, hogy a dobozon tűntessék fel, hogy milyen nemű és életkorú gyermeknek szánják az ajándékot, amelyet a dobozba tettek.

Aktiuális akció.

Vöröskereszt
A Magyar Vöröskereszt ’Egy cipőben járunk!’ elnevezéssel indított gyűjtést 1359-es adományvonalán. A minden hálózatból elérhető segélyvonalon december 1-jétől várják az adományt jelentő hívásokat és SMS-eket. A 1359-en befolyt összegből téli gyermekcipőket vásárolunk a rászoruló családok gyermekei számára.

Máltai Szeretetszolgálat
Egész évben, folyamatosan gyűjtenek, a felhívásokról bővebben itt.

Unicef
Ha UNICEF képeslapokat vásárolnak, akkor kétszer is örömet okoznak: egyszer azoknak, akiknek adják azokat, egyszer pedig a világ távoli részén élő kisgyerekeknek, akiket a képeslapokból származó adomány segítségével, a szebb élet reményével tudnak megajándékozni.
Kérjük, hogy karácsonyi jókívánságaikat idén UNICEF képeslapokon küldjék!
Aktuális akció