ADHD-s a gyerek vagy csak túl kicsi még?

Egy friss kutatás szerint az életkor torzíthatja a diagnózist és tévedésekhez vezethet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. október 29. Dívány

A figyelemhiányos hiperaktív zavar (ADHD) az utóbbi évtizedekben egyre gyakoribbá váló tünetcsoport, amely súlyos esetben hatalmas terhet ró az érintett gyermekre és családtagjaira is. Egy friss kutatás a helyes diagnózis nehézségeire hívja fel a figyelmet: konkrétan arra, hogy az ADHD diagnózisa rettentően életkorspecifikus.

Persze, a szakemberek eddig is tudták, hogy a nyolcéves tovább bír egy helyben ülni, mint a kétéves, de a tudomány szerint még ennél jóval kisebb korkülönbségek is be tudnak zavarni a diagnózisban. És akkor ADHD diagnózist kap a gyerek, pedig lehet, hogy csak még kicsi.

Honnan tudhatjuk, hogy a gyerek csupán normális fokban elviselhetetlen, vagy a rosszalkodás, a szembenállás valódi problémát takar?

A hatéves még nem hétéves!

Az iskolai osztály legifjabb tagja nagyobb eséllyel kap ADHD diagnózist, mint az osztály legidősebb tagjai. Ennek a hátterében az lehet, hogy a tanárok és a szülők máshogy értelmezik a kisebb-nagyobb gyerekek viselkedését és nem veszik figyelembe, hogy egy osztályban simán lehet akár egy (sőt, néha két) év korkülönbség is a gyerekek között.

A finn kutatók több mint hatezer gyerek adatait vizsgálták, akiket hétéves koruk felett ADHD-val diagnosztizáltak. Finnországban az iskolát abban a naptári évben kezdik a gyerekek, amikor hét évesek lettek/lesznek, a tanév pedig augusztus közepén kezdődik. Így aztán az osztály legidősebb gyereke lehet, hogy január elsején született (iskolakezdéskor 7 éves és 7 hónapos), a legfiatalabb meg decemberben (iskolakezdéskor 6 éves és 7 hónapos). A magyar rendszer kicsit más az évvesztesek miatt, de nálunk is simán előfordulhat ennyi korkülönbség egy osztályon belül.

A finn kutatók azt vették észre, hogy az ADHD diagnózisa függ attól, melyik hónapban született a gyerek, a tanév során a szülinapjukat később ünneplő gyerkőcök ugyanis gyakrabban lettek ADHD-sok. Ez számokban úgy nézett ki, hogy a szeptember és december között született, azaz a fiatalabb korcsoportba tartozó fiúk körében 26 százalékkal több ADHD-t diagnosztizáltak, mint ugyanabban az osztályban a január és április között született, idősebb fiúk körében. Lányok esetében 31 százalék volt a különbség.

A cikk itt folytatódik!