Adjátok aláírásotokat az élet védelméért!

Biztosan sokan hallottatok már róla, hogy Magyarországon is teljes gőzzel beindult az aláírásgyűjtés az Egy közülünk (One of Us) projekt keretében, amely az első (életvédő) európai polgári kezdeményezés. Csatlakozzatok és védjük meg együtt a magzatokat!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 22. Paulik András

Biztosan sokan hallottatok már róla – hiszen mi is jeleztük számotokra (itt is és itt is) – hogy Magyarországon is teljes gőzzel beindult az aláírásgyűjtés az Egy közülünk (One of Us) projekt keretében, amely az első (életvédő) európai polgári kezdeményezés. Csatlakozzatok és védjük meg együtt a magzatokat!


Mi a célja?

Az “Egy közülünk” az egyik első regisztrált polgári kezdeményezés az Európai Unióban, melynek keretében az EU országaiban aláírásgyűjtés indult a magzati élet védelmében. A kezdeményezés fő célja, hogy az EU a fogantatástól kezdve biztosítsa az élethez való jog védelmét, és ne finanszírozzon embriók elpusztításával járó kísérleteket. Nem az abortusz betiltásáról van tehát szó, hanem a magzatkísérletek anyagi támogatásának megtiltásáról.

Az európai polgári kezdeményezés egy új európai uniós intézmény, egy alulról épülő népi kezdeményezés, amelyet bármely, az európai parlamenti választásokon választójoggal rendelkező uniós polgár támogathat. Azoknak a polgároknak, akik támogatni szeretnének egy kezdeményezést, papír- vagy elektronikus formátumban ki kell tölteniük egy, a támogató nyilatkozatok gyűjtésére szolgáló űrlapot. A kezdeményezést legalább 7 EU tagországból származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell támogatnia, továbbá a 7 tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni a minimálisan szükséges számú aláírást. A tagállami szinten meghatározott minimum határok szerint Magyarországon legalább 16.500 aláírást kell összegyűjteni (750 fő/tagállami EP képviselő). Miután összegyűlt az 1 millió aláírás, az Európai Bizottság megvizsgálja a kezdeményezést, és dönt arról, hogy előterjeszt-e jogalkotási javaslatot. A Bizottság javaslata azután a jogalkotó elé kerül, és elfogadása esetén jogszabály válik belőle.

A kezdeményezésnek igen széleskörű a társadalmi támogatottsága: egyházi vezetők, politikusok, parlamenti képviselők és civil szervezetek vezetői is elkötelezetten támogatják Európa szerte. 2013. február 3-án a Szentatya szintén üdvözölte és áldását adta az “Egy közülünk” kezdeményezésre.

Hogyan tudom az interneten keresztül támogatni a kezdeményezést?

Azoknak a polgároknak, akik támogatni szeretnének egy kezdeményezést, papír- vagy elektronikus formátumban ki kell tölteniük egy, a támogató nyilatkozatok gyűjtésére szolgáló űrlapot. Egy aláíró csak egyszer írhat alá.

A támogató nyilatkozat a kezdeményezés hivatalos oldalán ( www.oneofus.eu/hu/ ) az “Aláírom” gombra kattintva írható alá.

Mód van kinyomtatott módon is aláírni az ívet: http://www.oneofus.eu/forms_paper_collection/HUNGARY.pdf