Adóbevallás 2018: minden kedvezményt igénybe vettél?

A jó hír, hogy senki nem késett le semmiről, aki tavaly nem vette igénybe a kedvezményeket még érvényesítheti az SZJA bevallásában. Sőt, a korábbi évek kedvezményei sem vesznek kárba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kedvezmény
2018. április 20. Babaszoba

Fotó: Családháló

Legtöbben az első házasok kedvezményét, a családi kedvezményt és a súlyos fogyatékosság kedvezményét érvényesítik az SZJA- bevallásukban.
Az első házasok kedvezménye a friss házasoknak jár, a házasságkötés hónapját követő hónaptól számított 24 hónapig feltétel. Akkor is jár, ha közben családi kedvezményre is jogosulttá válik valaki, azaz gyerekük születik. Ennek mértéke a bevezetése óta változatlan: a házastársak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultsági hónaponként 33 335 forint. Ennyivel lehet csökkenteni az összevont adóalapba tartozó jövedelmet.
A családi kedvezmény alapjának mértéke 2018-ban is az eltartottak számától függ. Az összevont adóalap családi kedvezmény címén egy eltartott esetén 66 670 forinttal, két eltartott esetén 116 670 forinttal, három és minden további eltartott esetén 220 000 forinttal csökkenthető.
A súlyos fogyatékosság adókedvezménye egyfelől valóban a súlyos fizikai és mentális sérülteknek jár, de ide sorolódik például a laktózérzékenység vagy a cukorbetegség is (ide kattintva megtalálható, hogy milyen betegségekre jár a kedvezmény).

A bejegyzés itt folytatódik.