Agresszív rajzfilmsorozatok – engedjük vagy tiltsuk?

Miután a mesék működését kiveséztük, és a hozzájuk kapcsolódó félelmeket eloszlattuk, ideje, hogy a mai rajzfilmeket is górcső alá vegyük. Miért és mennyire lehetnek károsak a gyerekekre az agressziót magukban rejtő tévésorozatok? Szükséges-e elzárni bizonyos mesék elől a gyerekeket?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 09. Gyarmati Orsolya

Miután a mesék működésté kiveséztük, és a hozzájuk kapcsolódó félelmeket eloszlattuk, ideje, hogy a mai rajzfilmeket is górcső alá vegyük. Miért és mennyire lehetnek károsak a gyerekekre az agressziót magukban rejtő tévésorozatok? Szükséges-e elzárni bizonyos mesék elől a gyerekeket?


Minden korosztálynak megvannak az aktuális és örök kedvencei, nincs ez másképp a rajzfilmek esetében sem. Amelyek a mi gyerekeinknek érdekesek és menők, azokra mi felnőttek jobb híján csak szemforgatással vagy éppen szörnyülködéssel tudunk reagálni. A 70-es évek kedvenceinek a Mézga család és Frakk, a macskák réme számított, a 80-as években hódítottak a Hupikék törpikék, a 90-es években rengeteg gyerkőc követte figyelemmel a Gumimacikat és a Bolygó kapitányát, a 2000-es években pedig Magyarországon is megjelentek az olyan világhírű animék, mint a Dragonball vagy a Pokemon.

Változó mesevilág

Ismerve ezeket a meséket, már ezekből a kiragadott példákból is elénk tárul a két legfontosabb változás, ami a különböző évtizedek slágersorozatait illeti. Az elsődleges szembetűnő és egyértelmű átalakulást a képi megmunkáltság adja, jól demonstrálható, hogyan fejlődtek az egykori kézzel rajzolt mesék a mai számítógéppel megmunkált grafikákig a technológia folyamatos előrelépéseinek köszönhetően.