Ahol menstruálni szégyen…

Hívják havi vérzésnek, havibajnak, menzesznek, megtisztulásnak. Hónapról hónapra része minden fogamzóképes nő életének. Sok helyen azonban még ma is szégyen, tabu, titok a menstruáció, a nő pedig tisztátalannak számít azokon a bizonyos napokon…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 24. Családháló

A young woman sits inside a Chhaupadi shed in the hills of Legudsen village in Achham in western Nepal. Photo: The Guardian

Nepál

Nepálban Chhaupadi a neve annak a szokásnak, amely a menstruáló lányokat, asszonyokat „szabályozza”: a havivérzés idején a nők tisztátalannak számítanak, ahogy gyermekszülés után is, ezért ilyenkor több napra teljesen el kell vonulniuk a közösségtől. Nepálban erre a célra kutyaházszerű kis kunyhókat tartanak fenn, ahol a menstruáló nőnek öt napon át kell tartózkodnia a vérzése alatt. A Chhaupadi azt is meghatározza, mit ehetnek a nők, kivel érintkezhetnek és hová mehetnek a menstruáció idején. Ilyenkor nem léphetnek be a saját otthonukba sem, nem érinthetik meg családtagjaikat, nem főzhetnek, nem mehetnek sem iskolába, sem templomba, és nem ehetnek mást, mint sós kenyeret vagy rizst. S hogy miért bánnak így a menstruáló nőkkel? Mert a nepáliak úgy tartják, hogy ha egy nőnek havi vérzése van és nem tartja be ezeket az előírásokat, rontást hoz a családjára, a termésre, a víz ihatatlanná válik érintésétől, a gyümölcsök pedig nem érnek meg.

A Chhaupadinak nagyon súlyos pszichés és fizikai következményei vannak: a menzeszük alatt a társadalomból kizárt, tisztátalannak bélyegzett nők mély szégyent élnek át hónapról hónapra, magányosak és rettegnek, amíg egyedül kell lenniük a rettenetesen szűk kis ólakban. A fizikai tünetek közé tartozik a hasmenés, a tüdőgyulladás, különböző légúti megbetegedések, de ezen felül olyan veszélyekkel is számolniuk kell szerencsétlen nőknek, mint a kígyótámadások, a vadállatok vagy a részeg férfiak. Sajnos a napokig magányosan tengődő nők nagyon gyakran lesznek erőszak áldozatai, akik nem számíthatnak arra, hogy bárki is megvédené őket kiszolgáltatottságukban.

Malawi, Afrika

A malawi anyáknak van egy nagyon hatásos módszere lányaik menstruációjának átvészelésére: egyszerűen úgy tesznek, mintha havi vérzés nem létezne. A szégyen, amely a menzeszt övezi annyira erős, hogy az anyák soha, de soha nem beszélnek róla lányaiknak. A fiatal lányok legfeljebb nagynénjeik segítségére számíthatnak, akik néha mondanak pár dolgot a havibajról és segítenek abban, mit kell csinálniuk a lányoknak a nehéz napokban. Az egyik legfontosabb tanács, amit a lányok ilyenkor kapnak az az, hogy semmi esetre ne beszéljenek fiúkkal azokon a „bizonyos” napokon.

Irán

Iránban olyannyira nagy tabu a menstruáció, a róla szóló információk pedig annyira elképesztően félrevezetőek és hamisak, hogy az iráni lányok fele azt hiszi, a havi vérzés egy betegség. Mivel semmiféle felvilágosítás nincs sem otthon, sem az iskolákban, az efféle tévhitek rendkívül erősen élnek a társadalomban. A társadalmi stigmatizálás komoly pszichés problémákhoz is vezet, ráadásul, mivel a lányoknak senki nem mondja el, hogyan tartsák tisztán magukat és mire figyeljenek, rengeteg az ilyenkor kialakuló fertőzés.

Banglades

Bangladesben a lányok abban a tudatban nőnek fel hogy a vérzés a bennük lévő gonosz távozása. Éppen ezért a nők és lányok minden hónapban eltemetik azokat a rongyokat, amelyeket a vérzés alatt használnak, hogy így szabaduljanak meg az ördögtől.