Ajándékdömping: kerüljük az okosjátékokat, veszélyesebbek mint hinnénk

A kiberbűnözés új szintre emelkedik: a jövő évben várhatóan az okoskütyüjeinken keresztül fognak kémkedni utánunk. Ezek után meglepő, hogy két okosjátékról kiderült, hogy hackerek könnyedén elcsacsoghatnak a gyermekünkkel a tudtunk nélkül?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
személyiségi jogok
2016. december 09. Kiscsillag

A napokban jelent meg a hír, miszerint két gyermekeknek szánt okosjáték kémkedik a kicsik után és ezeket az adatokat a szülők engedélye nélkül egy harmadik félnek is kiadhatják. Egyelőre úgy néz ki, hogy Magyarországon nem kapható egyik játék sem, de ahogy mondani szokás: ami késik, nem múlik…

A My Friend Cayla és az i-Que nevű, internethez csatlakoztatható okosjátékok ellen tiltakozik több fogyasztóvédelmi hatóság is, miután kiderült, hogy az EU több országában kapható játékok megsértik az adat- és fogyasztóvédelmi előírásokat. A játékok beszélgetésre ösztönzik a gyerkőcöket, akiknek a válaszaikat titokban rögzítik is és kiadják egy harmadik félnek.

A mosolygó babák hatalmas veszélyt jelentenek a gyerekekek Kép forrása: myfriendcayla.com

A mosolygó babák hatalmas veszélyt jelentenek a gyerekekre
Kép forrása: myfriendcayla.com

További aggály a Los Angeles-i Genesis Toys által gyártott játékokkal kapcsolatban, hogy igen egyszerű módon meg lehet hekkelni a rendszerüket. A szakemberek szerint aki kicsit is ért hozzá, könnyen el tudja érni, hogy egy mobiltelefonon keresztül halljon mindent, amit a játék „hall”, illetve beszélni tudjon a játékon keresztül – számolt be az esetről a Magyar Nemzet Online.

Minél több az okoskütyü, annál nagyobb a veszélyforrás

Ma már egy olyan „okosvilágában” élünk, ahol szinte nincs olyan ember, akit ne venne körül valamilyen okoskütyü. Sokan bele sem gondolnak, de az laptop kamerája, a mozgásérzékelős játékok, az okostelefonok alkalmazásai mind-mind alkalmasak arra, hogy egy illetéktelen belessen vagy belehallgasson a mindennapjainkba. Gondoljunk csak bele: hányszor pipáljuk ki olvasás nélkül a szerződés elfogadásának rublikáját? Hányszor engedjük meg a telefonon fellelhető alkalmazásoknak, hogy felhasználják a hívásnaplónkat és egyéb adatainkat? Rengetegszer!

Nem véletlen, hogy a kiberbűnözés új szintre emelkedik: a jövő évben várhatóan az okoskütyüjeinken keresztül fognak kémkedni utánunk. Mint a fent említett játékokról is kiderült, egy harmadik fél minden féle engedély nélkül egy kis ügyeskedéssel nézheti, amint a gyermekeink a szobájukban játszik… Beszélgethet vele, cégek küldhetnek nekik célzott játékhirdetéseket. Valóban egy ilyen világban akarunk élni?

Jövőre a hálózatra kapcsolt műszaki eszközök, a „dolgok internete” saját céljaikra való felhasználására összpontosítanak majd a kiberbűnözők – áll a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat 2017-es előrejelzésében. A kiberbiztonsági kockázatok egyik új fő vonulata jövőre a mobilplatformokat célzó kémkedési eszközök és módszerek terjedése lesz – tudta meg az MTI.

Természetesen nem azt akarjuk mondani, hogy fordítsunk hátat a technikai fejlődésnek, de nem árt utánanézni, hogy mit is veszünk valójában. Ráadásul úgy gondoljuk, hogy a kisgyermekeknek valójában semmi szükségük arra, hogy ilyen okosjátékokkal játsszanak. Számos olyan gyermekjátékot választhatunk, ami kellőképp fejleszt, és kielégíti az adott korban lévő gyermek igényeit.

Idősebbek esetében pedig érdemes mindig odafigyelni arra, hogy a letölteni kívánt alkalmazások mihez akarnak hozzáférni és ezeket az információkat kinek is akarják továbbadni – sokszor a hozzájárulásunk nélkül…