Akik világítást barkácsolnak néhány műanyag flakonból

Magyarországon számtalan olyan család él, akiknél nincs villanyvilágítás, mert olyan szegények, hogy nem tudják fizetni az áramot, így jobbhíján gyertyával világítanak – vagy azzal sem. Ám a gyertya sem megoldás, hiszen az is sokba kerül. Nekik akar segíteni a Romaversitas Alapítvány Fényhozók-programja, méghhozá napelemes rendszer kiépítésével, na meg néhány üres PET-palackkal.G

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 08. Gyarmati Orsolya

Bag, Bicske, Bódvalenke, Nagyecsed, Sajókaza, Baks… csupa olyan falvak nevei, ahol a lakosság nagy része mélyszegénységben él. A Fényhozók ide már felszerelték azt a végtelenül egyszerű elven alapuló rendszert, amelynek segítségével egyetlen kis napelem világítással látja el azt a 40 hátrányos helyzetű családot, akiknek az alapítvány segített.

A Romaversitas Alapítvány alapvetően a felsőoktatásban tanuló roma fiatalok képzési és ösztöndíjprogramja, ám a szervezetnek vannak különböző projektjei is, többek között a Fényhozó, amelynek lényege, hogy a legelmaradottabb településeken megújuló alternatív energiák felhasználásával legalább annyit segítsenek az áram nélkül élni kénytelen családokon, hogy esténként ne vaksötétben, hanem napenergiával működtetett, led-sorral betekert PET-palackok biztosította fényben tudják eltölteni.

Magyarországon jelenleg majd’ 20 ezer olyan háztartás van, ahol fizetés hiányában kikapcsolták az áramot, s esély sincs rá, hogy a helyzet megváltozzon. Naplemente után ezeken a helyeken a családok sötétben tölti az estéiket, legfeljebb gyertyával próbálkoznak, ám az is igen sokba kerül – akár havi tízezer forintba is, miközben kenyérre sem igen futja.

A Fényhozó-program roma önkéntesei több támogató cég és magánszemély nagylelkű felajánlásának köszönhetően kezdhették meg a napelemes rendszerek telepítését. A „lámpák” valójában műanyag flakonokra tekert led-szálak, amelyek az összegyűjtött napenergia segítségével sötétedés után képesek akár 5-6 órán keresztül világítani.

Az összeszerelést maguk az önkéntesek végzik, s egyúttal a helyieknek is megtanítják, hogyan is működik a rendszer, hogy aztán akár egyedül is megjavíthassák az esetleges hibákat.

Az adományok gyűjtése továbbra is folyik, hiszen még nagyon sok sötétben élő családon lehetne segíteni ezzel az olcsó és egyszerű megoldással. A Fényhozók további 2-300 családon szeretnének segíteni 30 településen, miközben képzéseket is tartanának nyáron, ahol a hátrányos helyzetű városokból, falvakból érkező résztvevők megtanulhatnák, hogyan is kell egy ilyen rendszert kiépíteni, hogy segíteni tudjon terjeszteni a módszert, a tudást, fényt biztosítva ezzel mind több és több családnak.

Ha szeretnéd támogatni a Fényhozók munkáját, kattints ide!