Állatútlevél a házi kedvenceknek

Milyen papírokat kell beszereznünk a házi kedvenceinknek, annak érdekében, hogy semmilyen probléma ne merülhessen föl az utazás alatt? Van egységes szabályozás az állatok utazására vonatkozóan? Az EUvonal szakértőjét kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 21. szabo.daniel

Milyen papírokat kell beszereznünk a házi kedvenceinknek, annak érdekében, hogy semmilyen probléma ne merülhessen föl az utazás alatt? Van egységes szabályozás az állatok utazására vonatkozóan? Az EUvonal szakértőjét kérdeztük.


Nyaralás előtt, amikor utazik az egész család, felmerül a kérdés, hogy mi legyen a házi kedvencekkel. Könnyebb a helyzet, ha valakire rá lehet bízni a kutyát vagy a cicát, ám sokan döntenek úgy, hogy a kisállattal együtt kelnek útra. Fontos tudni azonban, hogy kedvenceink sem utazhatnak papírok nélkül.

Az Európai Unióban 2004. október 1-től hatályba lépett ún. háziállat-útlevél megkönnyíti a háziállatok utaztatását. Minden macskának, kutyának (és vadászgörénynek) rendelkeznie kell ilyen útlevéllel, amely az egész unióban elismert igazolásként szolgál arra, hogy a háziállat megkapta a veszettség elleni védőoltást. Az útlevél egyéb információkat is tartalmaz arról, hogy az állat előzőleg milyen orvosi kezelésben, ellátásban részesült.

Az állatútlevelet – ellentétben a lakosság számára készült útlevéllel – nem az önkormányzatok okmányirodáiban, hanem az állatorvosoknál lehet igényelni. Az állatútlevél kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, aki rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel. Az állatútlevél sorszámozott, szigorú számadású okirat, melyet a jogosult állatorvosok a Magyar Állatorvosi Kamarától szereznek be.

Fontos tudni, hogy utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni. Továbbá arra is figyelni kell, hogy bár uniós tagállamok, Nagy-Britanniába, Írországba, Svédországba és Máltára való utazás esetén szigorúbb szabályokat kell betartani. Az ezekbe az országokba és más nem EU-s országba való utazás előtt ajánlott tájékozódni a pontos feltételekről a Magyar Állatorvosi Kamara oldalán. Azt se feledjük, hogy repülővel történő utazás során szigorú ellenőrzésre kell számítani.

Az útlevél betegség esetén is praktikus lehet. Ha az unióban utazunk kisállatunkkal, előfordulhat, hogy a külföldi tartózkodás ideje alatt történik vele valami, ami miatt az egészségi állapotát igazolni szükséges, ebben az esetben az illetékes hatóságok kérni fogják az EU-s állatútlevelet.

További kérdése van az uniós szabályozásokkal kapcsolatban? info [at] euvonal [dot] hu (Írjon nekünk), és látogasson el az EUvonal honlapjára.