Alvászavarok a babáknál

A babák alvása némileg eltér a felnőttekétől. Kiszámítható napirend ide vagy oda, nyugodt nappali alvás mellett is sokszor előfordul, hogy a baba bizony többször is felébred éjszaka.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 24. Babaszoba
Vannak olyan babák, akik bárhol, bármikor képesek elaludni és semmi nem ébreszti fel őket. Vannak olyanok is, akik nappal mintaalvók, éjszaka viszont még egyévesen is nyolcszor ébrednek.
A babák alvási szokásai eltérőek nem csak a felnőttétől, hanem egymástól is: nem csupán személyiségük, de környezetük is hatással van arra, hogy mennyit és milyen körülmények között alszanak. Nyilván teljesen más egy egygyermekes családban babaként teljes csöndben aludni, mint annak a harmadik babának, akinek két idősebb testvére állandóan izeg-mozog körülötte. És még csak az sem biztos, hogy annak a babának lesznek nyugodtabbak az éjszakái, ahol a családtagok az ő alvási-ébrenléti időszakához igazodnak.
A babák alvási szokásaihoz és a nyugodt pihenéshez hozzátartozik a biztos, kiszámítható napirend, a ritmus, a levegőzés, az anyával való szoros testi kontaktus. Igény szerint szoptatott babáknál megfigyelhető, hogy elég gyorsan visszaalszanak, ha szopizhatnak. A ringatás, éneklés is megnyugtatja a csecsemőt. Ahhoz, hogy megértsük, a baba miért ébred többször, mint mi felnőttek, meg kell ismernünk az alvás élettani jellemzőit.
Az alvásnak két fázisa van: az egyik a REM azaz a gyors szemmozgások szakasza, a másik pedig a non-REM fázis, amelynek jellemzője a gyors szemmozgások nélküliség. A non-REM fázisnak további négy változata van. A babák alvászavarainak nagy része a non-REM fázisban jelentkezik. Jellemzői a rángások, izomtónus átmeneti változása miatt, légzészavarok, nagyobbaknál bevizelés. Ezek általában átmenetiek, az agy érésével vannak összefüggésben és a kor előrehaladtával enyhülnek vagy megszűnnek. Ezeket parasomniás jelenségeknek nevezzük.
Vannak azonban olyan alvászavarok, amelyek a különböző életkorokban jellemzőek.

Pavor nocturnus

Az iskoláskor előtti gyermekek 1-3 %-ában figyelhető meg. Jellemzője, hogy a gyermek az éjszakai mély alvásából hirtelen felébred, rettegés tölti el. Arca kipirul, szíve szaporán ver, gyorsan lélegzik, sír, gyakran kiabál. Ez az időszak néhány másodperctől akár percekig is eltarthat. Majd a gyermek elalszik, és másnap nem emlékszik semmire.

Somnambulismus-alvajárás

5-12 éves korban a legjellemzőbb az alvajárás, a gyermekek 15 %-ban figyelhető meg, az esetek felében pavor nocturnusszal kombinálódik. Jellemzője, hogy egy részleges ébrenléti állapotot tart fenn, ugyanakkor az agy elektromos aktivitása a mély alvásnak megfelelő képet mutatja.

Éjszakai izomrángás

Az elalvás idején jellemző izomrángások élettani jelenségek. Esetenként a végtagokra, de az egész testre is kiterjedhetnek. Gyakrabban figyelhetők meg csecsemőkön, 2 éves korra általában visszafejlődnek.