Amikor a várandósság alacsony kockázatú, az otthonszülés biztonságos választás

Továbbra is hatalmas ellentétben vannak az otthonszülés- és a kórházi szülés-pártiak, ám az is tény, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy intézményen kívül hozzák világra gyermeküket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2015. március 02. Gyarmati Orsolya

Továbbra is hatalmas ellentétben vannak az otthonszülés- és a kórházi szülés-pártiak, ám az is tény, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy intézményen kívül hozzák világra gyermeküket.


Az igazi kérdés, amire válaszolnunk kell az az, hogy melyek azok a körülmények és feltételek, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy az otthonszülés biztonságos legyen?

A koraszülés veszélye, az ikrek, a túl kicsi magzat esetében természetes a kórházi szülés, ahogy akkor is, ha a várandós nőnek komoly pszichés problémái vannak, esetleg függő vagy krónikus beteg.

Angliában az egészségügy hozzáállása a következő: ha nincs semmilyen kockázati tényező, minden várandós anyukának azt javasolják, hogy szüljön otthon vagy valamilyen születésházban.

Persze joggal vetődik fel a kérdés az otthonszülés kapcsán: Milyen gyakran fordul elő vészhelyzet? Mekkora az esélye, hogy az anya vagy a baba meghalhat? Tudni kell, hogy a vajúdás és szülés közben fellépő komplikációk legnagyobb része nem vészhelyzet. Általában van idő arra, hogy a mamát vagy a babát bevigyék a kórházba és ellássák. Az életveszélyes helyzetek nem megjósolhatóak és rendkívül ritkák.

Talán a legfontosabb az lenne, hogy minden anya megfelelő mennyiségű és hiteles információhoz juthasson mind a kórházi, mind az otthonszülés kapcsán. Ha a bábáknak vagy a dúláknak megállapodása lehetne a kórházakkal és a mentő is perceken belül kiérne, ha baj van, akkor az otthonszülés nemhogy épp annyira biztonságos, de biztonságosabb mint a kórházi szülés, ahol a legtöbb esetben túl nagy hangsúlyt kapnak az olyan beavtkozások mint a császármetszés és a gátmetszés.