Amikor a testet szabják a gondolatokhoz – miért veszélyes a gender ideológia?

Miért veszélyes a gender, mint társadalmi nem térhódítása? Hogyan korlátozza az ideológia a szabadságot a szabadság nevében? Miért nem lehet szemet hunyni a jelenség fölött? Zaymus Eszterrel, a CitizenGO koordinátorával beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
citizengo
2018. március 06. Czefernek Léna

Nemrég ért véget az I. Nemzetközi Konferencia a Genderről, a Nemről és az Oktatásról, melynek központi témája és célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a gender ideológia veszélyeire. Az ott elhangzottakról a konferencia egyik szervezője, a CitizenGo magyarországi koordinátora, Zaymus Eszter beszélt nekünk.

Családháló: Nagyon sok szó esik napjainkban a gender ideológiáról, de sokan nincsenek tisztában vele, mit is takar ez az elmélet valójában. Pár mondatban össze lehet foglalni a kifejezés lényegét?

Zaymus Eszter: A gender jelentése társadalmi nem, de ennél több általánosan elfogadott definíciója nincs, mindenki arra használja, amire csak akarja. Van olyan ország például, ahol a Facebook felhasználók 71 gender közül választhatják ki, hogy ők melyik nemhez tartoznak. Fontos beszélnünk a nők és a férfiak társadalmi szerepéről, ami koronként és személyenként változó lehet, de ehhez nincs szükség a gender kifejezésre, ami már a nevéből kifolyólag is azt sugallja, hogy van biológiai és társadalmi nemünk, és a kettőnek lehet, hogy nincs is köze egymáshoz.

CSH: Konkrétan milyen veszélyeknek vannak kitéve a családok, gyermekeink a gender ideológia kapcsán? Mik voltak a legmegdöbbentőbb adatok/információk a konferencián?

ZE: Amerikában, ha egy férfi nőnek érzi magát, számos intézményben szabadon látogathatja női mosdót, a női öltözőt. Vajon mit szólnánk hozzá, ha a mi 13 éves kislányunk mellett öltöznének olyan 18 éves fiúk, akik mától éppen lánynak gondolják magukat?

Nemzetközi szinten egyre több országban a gender égisze alatt váltak elterjedté olyan elképesztő dolgok, mint a „nemváltó” műtétek, a pubertásmegállító hormonkezelések vagy a gyermekek ellenkező nemi hormonokkal való tömése. A konferencián Paul Hruz endorkinológus professzor rámutatott, hogy ez veszélyes a gyermekek egészségére nézve, az ideológia viszont elérte, hogy ne lehessen szabadon kritizálni a folyamatot.

A kutató elmondta, hogy míg régen az orvosi szakma a gender diszfóriát mentális problémának tekintette, és igyekezett családterápiával, a gyermekkori sérelmek feldolgozásával segíteni az egyén nemével való azonosulását, mára a testet szabják a gondolatokhoz, amiket meg sem próbálhatnak megváltoztatni.

Továbbá teljesen figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a gyermekeknél ez jellemzően egy átmeneti időszak. A magukat az ellenkező nemhez tartozónak érző gyermekek 80%-a pubertás kora után magától kinövi ezt az állapotot.

A konferenciánkon megszólalt egy olyan férfi is, akit fiatal korában az ellenkező nemhez való tartozás érzése gyötört. Walt Heyer szomorúan mutatott rá, hogy az orvostársadalom nem foglalkozott állapota okaival, kezelésével, meggyógyításával, hanem először női hormonokat adtak neki, majd megcsonkították. Boldogabb nem lett tőle, nővé sosem vált, és évek múlva visszatért az eredeti neméhez. Mára küldetésének tekinti segíteni a transzipar áldozatainak.

CSH: Hol tart ma ennek az ideológiának a térhódítása, begyűrűzött már a mindennapjainkba; látható már, melyek azok a területek, ahová várhatóan be fog szivárogni?

ZE: Spanyolországban az oktatási tananyag részévé tették a gender ideológia számos elemét. A szülők ott azért küzdenek, hogy legalább hadd vegyék ki gyermekeiket azokról az órákról, ahol ez szóba kerül.

Magyarország sem kivétel, már nálunk is elkezdődött a különféle bizarr ötletek behozatala, sőt, a gender szakokon egyetemi keretek közt tanulhatnak róluk a diákok. Csakis rajtunk áll, hogy megállítjuk-e a folyamatot vagy nem. Jó hír, hogy most még van rá lehetőségünk.

CSH: Létezik valamilyen akcióterv, elhangzottak gyakorlati tanácsok arra vonatkozóan, hogy az elmélet térhódítását megakadályozzák? Mi a hétköznapokban tehetünk valamit ellene?

ZE: Létrehoztunk egy állásfoglalást, a Madridi nyilatkozatot, melyben lefektetjük egy közös együttműködés alapjait. Ha nem fogunk össze, nem vehetjük fel a versenyt a hatalmas pénzügyi előnnyel rendelkező gender lobbival. Ha együtt lépünk fel, van esély.

Fontos minden elérhető fórumon felszólalni. A CitizenGO oldalán emberek ezrei hallathatják a hangjukat, a Madridi nyilatkozathoz is csatlakozhatnak. Osszuk meg a gender túlkapásaival kapcsolatos híreket, beszélgessünk róluk! Nem elég, ha nem veszünk róluk tudomást, aktív fellépésre van szükség. A jövő generáció érdeke, hogy mi most kiálljunk a normalitás és a józan ész mellett.