Amit minden szülőnek érdemes tudni a kamaszokról

Drámáznak, ésszerűtlenek, nem tudnak dönteni, viszont minden butaságon képesek megsértődni. Függetlenek szeretnének lenni, mégis igénylik a folyamatos megértést és törődést. Mindezt csupán azért, mert a tizenévesek idegrendszeri fejlődése drámai változásokat jelent. A serdülés nem csak külső folyamat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 30. Család.hu

Sok szülő túlélési gyakorlatként éli meg a gyermeke kamaszkorát. Nem csoda, hogy felnőttként nem emlékezünk, hogy tizenévesként mi magunk is ilyenek voltunk, hiszen ez a fél-egy évtized olyan változásokkal jár a fiatal szervezetben, és a serdülő agyban, amelynek végén egészen más személyiséggé válunk, és éppen a problémás évekből csak a rosszul fellépő szülő sértő, vagy túlaggódó megnyilvánulásaira emlékezünk.

Kritikus fejlődési időszak

Ha a tinédzserkort elnagyolva 11 és 19 éves kor közé lőjük be, messze nem a külső változások a legfontosabbak a fiatalok fejlődésében. Az agyunk egész életünkben változik, de a legnagyobb, ugrásszerű változás a serdülő szervezetben  történik. A tudományos kutatások szerint a magasságbeli növekedés mellett nagyon gyorsan jelennek meg új készségek, gondolkodásmód, érzékelés, helyzetértékelés, amelyekhez messze nem lehet ilyen tempóban alkalmazkodni. Ezeket meg kell tanulni használni. Sarah Johnson, a John Hopkins Egyetem professzora szerint a szülőknek azt kell megérteniük, hogy mindegy, hogyan néz ki a kislányuk, vagy mekkorát nőtt a fiuk, még mindig fejlődési időszakban vannak. Bár már felnőttnek nézhetnek ki, ez az átalakulás az egész életüket meghatározza.

A cikk itt folytatódik!