Anya nélkül anyának lenni

Azt, amit az anyaságról tudunk - legyen az jó, vagy rossz - a saját családunkból tanultuk. De mi van akkor, ha valakit nem az édesanyja nevelt fel? Sok anya nélkül felnőtt nő veszi észre, hogy hiányzik az a tudás, támogatás, napi segítség, amit mások megkapnak édesanyjuktól. Íme néhány tapasztalat és jótanács anya nélküli anyáktól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 03. Gyarmati Orsolya

Azt, amit az anyaságról tudunk – legyen az jó, vagy rossz – a saját családunkból tanultuk. De mi van akkor, ha valakit nem az édesanyja nevelt fel? Sok anya nélkül felnőtt nő veszi észre, hogy hiányzik az a tudás, támogatás, napi segítség, amit mások megkapnak édesanyjuktól. Íme néhány tapasztalat és jótanács anya nélküli anyáktól.


Várandósság

Amikor egy nő első gyermekét várja, számtalan olyan kérdés vetődik fel benne, aminek megválaszolása saját édesanyjának a feladata. Éppen ezért az édesanyjukat nélkülözni kényszerülő nőknek különösen nehéz a kilenc hónap. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ezek a kismamák olyan barátokkal legyenek körülvéve, akik megerősítik és támogatják őket a várandósság során. Az ilyen nőknek érdemes eljárni kismama-klubokba, kismama-tornára, ahol sok olyan anyukával találkozhatnak, akikkel nagyjából egyidőben fognak szülni.

Bár nagyon fontos a más kismamáktól, nőktől érkező támogatás, nem szabad elfeledkezni a férjekről sem. Sokszor a jó párkapcsolat is elég ahhoz, hogy a várandósság hullámvölgyein átsegítse a kismamát. Azok a nők azonban, akik nem sokat tudnak édesanyjukról és az ő egészségügyi történetükről újabb kihívás elé néznek. Végtelen számú kérdésük van, amit nem tudnak megkérdezni anyukájuktól. “Amikor várandós lettem, semmit nem tudtam arról, anyám volt-e beteg, milyen volt a gyermekvárás időszaka, illetve a születésem. Ráadásul akkoriban még az apákat sem engedték be a szülőszobára, így ő sem tudott segíteni” – mondja egy anyuka.   

Kismama-klubok

Néhány édesanya abban talál vigasztalást, ha más kismamákkal osztja meg személyes vívódásait, fájdalmait. Még nagyobb a segítség, ha olyan nők találkoznak, akiknek ugyanaz a hátterük, azaz – jelen esetben – nincs édesanya a háttérben.

Pótmamák

A pótmamák lényege, hogy a kismama valamelyik barátnője édesanyjától kapja meg azt a támogatást, amire szüksége van. Természetesen senki nem helyettesítheti saját anyukáját, mégis, rengeteget segíthet egy tapasztalt édesanya. Cindy S. 13 évesen vesztette el az édesanyját és számára mindig is nehéz volt úgy élni, hogy nincs a környezetében olyan nő, akire felnézhetne. Végül anyósában találta meg a pótmamát.

Belső erő

A tanácsok, a támogatás, a barátságok nagyszerű dolgok, de a legfontosabb az anyaság rögös útján a saját belső stabilitásunk és lelkierőnk, valamint a gyermekünk iránt érzett szeretetünk. Egy édesanya szerint meg lehet másítani a rossz szülői mintákat és éppen a negatív múltbeli tapasztalatokat felhasználva esély van jobb anyává válni. “Már nincs bennem az a fajta félelem, hogy  olyan leszek, mint az anyám” – meséli Bethany G. – “mivel újra és újra bebizonyítottam magamnak, hogy igenis tudom feltétel nélkül szeretni önmagamat és a fiamat, ami olyan dolog, amire az anyám soha nem volt képes.”

Kenda C. is abból merít erőt, hogy nem azt csinálja, amit annak idején a saját édesanyja: “Ettől vagyok erősebb. Gyakrabban mondom a gyerekeimnek, hogy szeretem őket. Megtartom az ígéreteimet és nap mint nap megerősítem őket abban, hogy milyen különlegesek. Megtanultam, milyen egy rossz anya és ez tesz engem jobb anyává.” Pam L. szerint amíg szeretjük gyermekeinket, a rossz “örökség” nem fog tovább adódni, a gyerekek pedig egész életükben emlékezni fognak szerető édesanyjukra.