Anya nem érett a bölcsire

Van, amikor a gyerek előbbre tart szüleinél. Szép út, mire észrevesszük, belátjuk, elfogadjuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 05. Gyarmati Orsolya

Van, amikor a gyerek előbbre tart szüleinél. Szép út, mire észrevesszük, belátjuk, elfogadjuk.


2012. április. 17. Anya újra munkába állt. A tervezettnél sokkal korábban, no és teljességgel váratlanul. Affajta “derült égből villámcsapás” típusú felkérés volt ez, amit nem lehet, vagy inkább nem “illik” visszautasítani. Zsófi lányom ekkor még nem volt kétéves! Ennek a mondatnak pusztán azért van jelentősége, mert még jóval a kis jövevény megérkezése előtt elhatároztuk a párommal, a bölcsit mi bizony kihagyjuk, történjék bármi, hároméves kora előtt nem megyek vissza dolgozni. Ha majd visszamegyek, akkor sem napi 10-12 órában.

Aztán Zsófi 22 hónapos korában visszamentem, és igen, napi 10-12 órában. Ennyit a fogadalmakról… Apátiámat csak fokozta, hogy nem épp álmaim netovábbja volt a felkínált állás, s még csak anyagilag sem hozott olyan rettentő sokat a konyhára. Ám létezik az a helyzet, amikor az ember felebaráti szeretetből egyszerűen nem mondhat nemet egy munkára. Az április eleji állásinterjúkon még arról alkudoztam leendő munkáltatómmal, hogy vajon elég ősszel munkába állnom, avagy mindjárt hónap elején, májusban kell kezdenem.

Április 16-ra azonban értelmét veszítette az alkudozás, kiderült, hogy nem ősszel, még csak nem is májusban kezdek, hanem másnap! Egy darabig a család oldotta meg a gyerekvigyázást, de végül be kellett látnom: Zsófi bölcsődés lesz. Ízlelgettem a mondatot, barátkoztam a gondolattal. A kislányomnak ezután fokozatosan adagoltuk a bölcsődei élet szépségeiről szóló történeteket, a “bölcsisséget” mint valami kiváltságot emlegettük, s még egy új szót is alkottunk, nevezetesen a “bölcsis nagylány” fogalmát, ezt már csak egyfajta pszichés rásegítésként. Jómagam elmentem nyílt napra, többször is időpontot kértem az intézményvezetőtől. Mindent tudni akartam a nevelési elvekről, az étkeztetésről, a gondozó nénikről, a többi gyerekről… Zsófit természetesen felvették.