Anyád, apád ide jöjjön – avagy saját szüleink hatása családi életünkre

Regős Judit, a népszerű családi tanácsadó, a Szülők Háza Mozgalom vezetője, a Nem születtél Anyának című könyv szerzője előadássorozatot indít sokakat érintő, családi és párkapcsolati témákról, közérthető nyelven. Az első előadás „Anyád, apád ide jöjjön – avagy saját szüleink hatása családi életünkre” címmel február 5-én 17.30-kor lesz Győrben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
regős judit
2018. január 30. Közlemény

Az előadásokon szó lesz a megfelelési kényszerről, a gyermekvállalás után megváltozott szexuális életről, a családdá alakulás kezdeti nehézségeiről, de a résztvevők értékes gondolatokat hallhatnak majd a válás és a változás kérdésével, valamint az egyedülálló szülőség kihívásaival kapcsolatban is.

Az ingyenes előadássorozat részei az ország különböző pontjain lesznek megtartva. Az első állomás „Anyád, apád ide jöjjön – avagy saját szüleink hatása családi életünkre” címmel február 5-én 17.30-kor Győrben, a Szülők Háza Győr Szíve Családi Központban (9022 Győr, Gárdonyi Géza utca 3.) lesz.

Az eseményre előzetes regisztráció szükséges a napimami@napimami.hu email címen.

 

Regős Judit 1974-ben született Budapesten, 4 gyermek anyukája. Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte szociálpolitika és szociális munka szakon, később aktív analitikus terapeuta, majd szupervízor végzettséget is szerzett a Károli Gáspár Református Egyetemen. Egyetemi évei alatt ösztöndíjasként egy évet töltött Londonban a North London Universityn, ahol szociális munkát tanult. Jelenleg az ELTE Szociológia Doktori Iskolájának szociálpolitikai programján tanul, kutatási témája a hátránnyal induló gyermekek és családok első generációs megkapaszkodási esélyének vizsgálata.

Szakmai tapasztalatát tíz éves családgondozói munkája során alapozta meg a SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, ekkor kezdett el érdeklődni a szociálpolitika egészségügyi és családügyi szegmense iránt és ekkor került kapcsolatba a családdá válás korai szakaszában résztvevő intézményes ellátórendszerrel is.

Előadásokat tartott az anyaságra felkészítő tanfolyamon, valamint számos kutatásban (sikertelen terhességek gondozása, roma nők szülési szokásai, fiatalkori terhességek, gyermekágyi depresszió témakörében) és konferencián vett részt, illetve adott elő. Különböző helyeken dolgozott szociálpolitikai és mentálhigiénés tanácsadóként (pl. A Nő Ezer Arca Kft., Velvet.hu), szerkesztőként (pl. Baba Magazin, Anyák Lapja), és több helyen kérték fel szakértői feladatok ellátására is szociálpolitikusként és családi tanácsadóként is (Biztos Kezdet Gyermekházak, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Duna Tv, Családbarát Magazin). Írásaiért 2008-ban a Média a Családért Alapítványtól Családbarát Médiáért díjat kapott. 2009-ben a Vodafone Magyarország „Többet érsz” programjának győzteseként, „Legyen neked is játszóházad!” programjával elnyerte a Főállású Angyal címet.

11 éve a Szülők Háza Mozgalom vezetőjeként és 2 éve a Kemény Dénes által alapított Szülők Háza Alapítvány elnökeként is dolgozik. Az együttműködő közösségi erőre építve alkotta meg intézményi programját, a Szülők Háza Civil Franchise Programot, ahol gyermekek, szülők közös térben, együtt lehetnek, közös tevékenységeik során együtt sajátíthatnak el ismereteket, megküzdési stratégiákat, és a létrejövő új kapcsolatokkal a körülöttük lévő szociális háló szereplői kibővülnek, így a résztvevő személyek biztonságtudata, életminősége jelentősen javul.

A program különböző társadalmi szinten élő csoportokat kapcsol össze, formál belőlük együttműködő közösségeket, hiszen nem pénz és egzisztenciális kérdés például az, hogy valakinek vannak-e kétségei a saját “jószülősége” tekintetében. A programot 2012-ben az Eurofound „Best Practice” minősítéssel tüntette ki, 2014-ben a washingtoni székhelyű Világbank is átvételre javasolta a fejlődő országok részére. Jelenleg a Civil Franchise rendszer keretében már 4 egységgel működik a Szülők Háza országszerte Érden, Győrben, Madárhegyen és Újbudán. A vállalkozást 2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma Családbarát Munkahely címmel, Újbuda Önkormányzata pedig Családbarát Vállalkozás címmel tüntette ki.

A Szülők Háza Alapítvány célja a hátrányos helyzetű gyerekek és családok társadalmi helyzetének javítása. 2016 ősze óta Tegyél jót – ülj mellém! program keretében országszerte állami gondoskodásban élő gyerekek és fiatalok esélyteremtésén és esélyeinek növelésén dolgozik számos gyermekotthon együttműködésével.

Munkája során számos különböző helyen publikált szakmai cikkeket a szociálpolitika és a családsegítés témájában, emellett több alkalommal kapott felkérést hazai és nemzetközi konferenciákon terhesség-gondozással és családsegítéssel kapcsolatos előadások megtartására, valamint a Szülők Háza Program bemutatására (pl. Social Seeds, Senses, RaiSE).

2015-ben jelent meg Nem születtél anyának című könyve, amely a családdá születés világát járja körül.