Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás minden friss édesanyának jár, ha megfelel néhány előírásnak. Lássuk, melyek a 2017-es szabályok, hogyan lehet igényelni az összeget, és pontosan mekkora támogatásról van szó!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 07. Babaszoba

Mi az az anyasági támogatás?

Az anyasági támogatás egy gyermekenként járó egyszeri juttatás, melyet a baba születését követő hat hónapon belül igényelhetsz.

Ki kaphat anyasági támogatást?

A támogatásra az a magyar, vagy Magyarországon jogszerűen tartózkodó külföldi édesanya jogosult, aki a várandóssága alatt legalább négyszer vett részt terhesgondozáson. Ha a baba koraszülött, akkor egy alkalom igazolása is elegendő. A juttatást akkor is megkapja a szülő, ha a pici halva született. Amennyiben az anya halálozik el, a támogatást az apa, vagy a gyermeket gondozó személy igényelheti.
Ugyancsak jogosult a juttatásra az örökbefogadó szülő, ha a baba születésétől számított hat hónapon belül jogerősen engedélyezték az örökbefogadást, illetve a gyám, ha a pici – szintén a születését követő hat hónapon belül – a gondozásába kerül.

Mikor nem jár az anyasági támogatás?

A szabályok szerint nem adható anyasági támogatás annak a szülőnek, aki örökbe adja a gyermeket, vagy ha a gyámhatóság határozata alapján a baba kikerül a családból. Azonban ha az örökbeadási hozzájárulást a szülők visszavonják, illetve ha a gyámhatóság megszünteti az eljárást, és a kicsi még nem töltötte be a fél évet, a juttatás is igényelhető.