Anyuka munkát keres

A munkát kereső édesanyák hasonlóan számolnak be élményeikről, rossz tapasztalataikról. Nem csoda, ha egyre gyűlnek bennük a félelmek a munkakereséssel kapcsolatban, s már az is borítékolja a kudarcot, aki el sem kezdte a munkakeresést.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 17. Paulik András

A munkát kereső édesanyák hasonlóan számolnak be élményeikről, rossz tapasztalataikról. Nem csoda, ha egyre gyűlnek bennük a félelmek a munkakereséssel kapcsolatban, s már az is borítékolja a kudarcot, aki el sem kezdte a munkakeresést.


A gazdasági recesszió miatt egyre több családban van szükség a kétkeresős modellre, olyan családokban is, ahol korábban alapvetően abban a modellben gondolkodtak, hogy az édesanya minél tovább a gyerekek mellett maradjon. Azokról az asszonyokról nem is beszélve, akik egyszerűen szeretnek dolgozni. Szeretik a hivatásukat, tehetségesek abban, akkor érzik magukat jól a bőrükben, ha a szakterületükön tevékenykedhetnek. A gyereknek fontosabb, hogy az anyja kiegyensúlyozott legyen, mint az, hogy minden idejét vele töltse. Minden, ami egy kisbabás nőt frusztrál, félelemmel és szorongással tölt el, káros a gyerekre is.

Feltűnt, hogy a vasárnapi szentírási részletek rendje is úgy van meghatározva, hogy a „derék asszonyt ki talál?” kérdésről ismert részlet a Példabeszédek könyvéből (amelyben a derék asszony ismérve, hogy a férje „hagyatkozik rá”, hogy „előteremt” és „beszerez”, s hogy a mindennapi rutinon túlmutató munkát is végez, sző, fon stb.) – egy napon következik a talentumokról szóló példabeszéddel. A kettő így együtt mintha azt üzenné, hogy aki magában tehetséget és ambíciót érez, éljen vele. Ez a tehetséges nők vasárnapja. (Novemberben érdemi diskurzus zajlott a keresztény nőképről néhány internetes fórumon – Konzervatórium, Mandíner –, akit érdekel, érdemes utánakeresnie.)

Az elmúlt két évben nagyon sokat beszélgettem munkát kereső vagy inkább mondjuk úgy, a munkaerőpiacra visszalépni kívánó édesanyákkal. Egyéni tanácsadás vagy tréning, kurzus keretében, levélben, telefonon vagy személyesen sok-sok különféle történetet ismertem meg. Sokat beszélgettem a HR-szakma képviselőivel is. Mint mindenhol, ezen a területen is a rossz hír a hír, a jó hír pedig szóra sem érdemes. Nagyon sok jó példa van arra, hogy édesanyák munkát találtak, munkába álltak – de ezekről nem feltétlenül hallunk. A vállalatoknak ma már fontos céljuk, hogy családbarát munkahelynek tüntethessék fel magukat, és sok helyen változatos programelemeket dolgoztak ki az édesanyák elhelyezkedésére vonatkozóan.

Ha tényleg dolgozni szeretnél

Minden egyes család életében más megoldás lesz a nyerő. Ne gondolkozz sémákban, ne vegyél példát a barátnődről vagy újságcikkekből! Nem igaz, hogy a részmunkaidő mindenre megoldás, ahogy a családi vállalkozás sem sikerülhet mindenkinek. Általában okos dolog atipikus megoldásokban gondolkodni, különösen több gyerek mellett, de nem feltétlenül. Az önismeret és a „családi önismeret” fontos alapja a munkába állás koncepciójának. Az önismereti alapon elinduló anyukák esetében kevesebb a kudarcba fulladó próbálkozás.

Ne tűnj el a munkahelyedről teljesen a gyerekszülés miatt, és ne csak úgy tartsd a kapcsolatot, hogy rendszeresen elküldöd a gyerek édes fotóit, vagy beszámolsz a szoptatás nehézségeiről a titkárnőknek. Első gyerek előtt nem tudhatod, vissza fogsz-e térni, ezért mindenképpen maradj külsős tagja a közösségnek. Mégpedig szakmai tagja. Ha érdekes cikket találsz a témátokban, hívd fel rá a többiek figyelmét! Kérd ki a főnököd véleményét, hogy érdemes lenne-e hozzátanulnod valamit az eddigiekhez, és ha igen, milyen irányban? Kérdezz rá korábbi projektekre, mi lett velük, hogyan alakult a dolog? Maradj érdeklődő!

További hasznos tanácsok és a teljes cikk a Képmás 2012 januári számában olvashatók.
http://kepmas.hu/index.php?id=20120104anyuka_munkat_keres