Apa-gyermek minőségi idő: trendi önámítás?

Biztos önök is hallották már az alábbi mondatot: "kevés időt tölthetek a gyerekeimmel de arra törekszem, hogy az legalább minőségi legyen..." De hát egyáltalán, mi is az a minőségi idő? Kétségtelen: ahány család annyi szokás, és annyiféle minőséginek megélt közös időtöltés létezhet. Fontos azonban észrevennünk, hogy a minőségi idő önmagában nem értelmezhető.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. július 06. Léder László

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sajnos nem életszerű, hogy egy apa, aki gyermeke újszülött korától a családjából kivonulva éli mindennapjait, időnként minőségi időt tölthessen el gyermekével. A hosszú évek alatt felépített minőségi apa-gyermek kapcsolatot helyettesíteni hivatott ” jól megtervezett, intenzív közös időtöltés” könnyen önámítássá válhat,  egyfajta apai “lelkiismeret megnyugtató” kampánnyá.

Milyen apai időre van szüksége egy gyereknek?

Cuki és superman apa helyett egy jelenlévő, elérhető “szürke eminenciásra”, aki sokféle időt tölt el gyermekeivel. A csöndes egymás mellet üldögélés, egy közös cipővásárlás, az apás fogmosások és esti fürdések nélkül nem sokat ér a vidám tengerparti nyaralás két hete, az izgalmas játszóház, a közös mozizás vagy a “kedvenc étterem” program.

Sok idő és csendes egymásra hangolódás

Mindannyiunk számára nehéz feladat, de nyíltan ki kell mondanunk, hogy jó apa-gyerek kapcsolat nem létezhet mennyiségi idő nélkül. A minőségi idő alapja egymás fokozatos megismerése, az a spontán és sok időt igénylő egymásra hangolódás, ami a férfiből apát, a gyermekből pedig az apját igénylő, apát és anyát egymástól megkülönböztetni képes kis családtagot teremt. Ahhoz tehát, hogy elég jó apákká válhassunk, sokszor egész megszokott életmódunk, és munka-magán élet egyensúlyunk teljes rendbetételére van szükségünk.

Láthatatlan apák

Minden igazi apa rémálma, de kialakulását könnyű észrevenni. Gyermekeink már nem vágynak ránk, ” most inkább anyával szeretnének játszani”, szavaink leperegnek róluk, kamaszkoruk viharos és ellenséges. Igen, ez már a “láthatatlan apa szindróma”, annak az útnak a szomorú vége, amikor a keveset látott apa fokozatosan láthatatlanná válik gyermekei számára.

Sziklára épített apaság

Jó hír minden apa számára, hogy a korai apa-gyermek kötődés kialakulása, az újszülött korban bekapcsolódó “online” apaság tartós és az élet sok próbatételét elbíró apa-gyermek kapcsolatot teremthet. Tapasztalataim szerint a jó apa-gyermek kapcsolat még a válások jelentős részét is sikeresen ” túléli”. Különösen fontos, hogy már a várandósság ideje és az újszülött időszak is intenzív apai jelenlétben telhessen el. Apa és anya közös felelőssége ennek a helyzetnek okos előkészítése és együttes megteremtése. A befektetés ugyanis az egész család számára busásan megtérül. Az igazi minőségi idő a mindennapok apró cselekedeteiben elrejtett és azokból észrevétlenül és önmagától összeálló időnk lesz: szép, kitartó, tervezetlen és mély.

További érdekes és fontos témákról ezzel kapcsolatban az Apa Akadémián olvashattok!

A szerző pszichológus.