Apródtábor Visegrádon

Csodálatos természeti környezet, ódon várfalak, harc lovagok módjára...ezzel és ennél még sokkal többel várja a visegrádi Szent György Lovagrend, az Erdei Művelődés Háza, valamint a Madas László Erdészeti Erdei Iskola az idén első alkalommal, közösen megrendezendő apródtáborba azokat a gyerekeket, akik kedvet és kitartást éreznek magukban ahhoz, hogy elsajátítsák az apródélet csínját-bínját, és közel kerüljenek a természet kicsi és nagy csodáihoz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2013. május 12. Gyarmati Orsolya

Csodálatos természeti környezet, ódon várfalak, harc lovagok módjára…ezzel és ennél még sokkal többel várja a visegrádi Szent György Lovagrend, az Erdei Művelődés Háza, valamint a Madas László Erdészeti Erdei Iskola az idén első alkalommal, közösen megrendezendő apródtáborba azokat a gyerekeket, akik kedvet és kitartást éreznek magukban ahhoz, hogy elsajátítsák az apródélet csínját-bínját, és közel kerüljenek a természet kicsi és nagy csodáihoz.


A visegrádi Mogyoró-hegyen táborozni már önmagában hatalmas élmény. Hát még ha az embert valódi lovagok veszik körül, akik szigorúan, de szeretettel adnak útmutatást mindarról, amit egy emberpalántának érdemes tudnia természetről, világról, erényekről és önmagáról!

A 9-14 éveseknek szervezett tábor hat napja alatt a gyerekek az apródok mindennapjait élhetik. A vár és a palota kiállításain, programjain, zegzugos járatain keresztül megismerik Visegrád történelmét, az erdei foglalkozások során pedig a természethez, mint élőhelyhez kerülnek közelebb. Az íjászat, a hajítófegyverek, a különböző középkori vadászati és harcászati eszközök használata során megérezhetik, mennyi mindent kellett tudnia egy apródnak, s megérthetik azt is, mit jelent tisztelni az ellenfelet. Eközben megtanulhatják, miként is lehetnek egyek a természettel, s hogyan fogadhatják el tisztelettel annak ajándékait, ahelyett, hogy végtelenségig kiaknáznák a forrásait.

A tábor vezetője, Lovag Staberecz Péter tíz éve irányítja a visegrádi apródok edzéseit. A gyerekek minden évben a Visegrádi Palotajátékokon adnak számot tudásukról, fegyelmezettségükről: rátermettségüket a lovagi tornán, sokezer ember előtt bizonyíthatják. Az apródképzés Visegrádon majd’ három évtizedes múltra tekint vissza, csak úgy, mint az erdei iskola. Staberecz azonban úgy gondolta, itt az idő, hogy “külsősök” számára is elérhetővé váljon az apródkodás – legalább néhány napra.

A programot megtekintve igencsak eseménydús, fizikai és lelki kitartást egyaránt megkövetelő hétre készülhetnek a táborba jelentkező gyerekek. Kérdésünkre, hogy vajon mi történik, ha csupa olyan gyerek jelentkezik, akik egész évben a számítógép előtt görnyedtek, és erdőt legfeljebb fényképen láttak, Staberecz azt válaszolta, nagyon örülnének neki, hiszen annál nagyobb a kihívás, másrészt ennyi idős korban a gyerekek még mindig nagyon formálhatóak és fogékonyak. “A természethez hozzájárul az elcsendesedés, a dolgok végiggondolása. A természet sokkal idősebb nálunk és nagyon sok mindenre meg tud tanítani minket, ezért csak alázattal lehet felé közeledni. Neki köszönhetjük saját létezésünket is.”

A tábort kétszer is megrendezik: június 16-22., valamint június 30 és július 6 között. A részvételi díj 35.000 Ft. Jelentkezni és további információt kérni a www.mogyorohegy-erdeiiskola.hu/aprodtabor címen lehet.