Aranyóra, avagy a szülés fénypontja

Hogy mi az az aranyóra? Az a nagyon intim időszak, ami közvetlenül a szülés utáni néhány órára vonatkozik, egy olyan, csodálatos és intim időre, amelyet az anya, az apa és gyermekük élhet át - ha hagyják őket!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 27. Babafalva

Mi is az aranyóra?

Azt a pár órát nevezik így, amit az újszülött és az édesanyja, édesapa töltenek együtt, közvetlenül a szülés után. Ezt már szinte az ország összes kórházában biztosítják, komplikációmentes szülés esetén.

Amikor a pici kibújik, egyből anyukája mellkasára teszik, majd a placenta megérkezését és az esetleges gátvarrást követően – mindez alatt az újszülöttet megmérik, felöltöztetik -, az első cicire tételre is sor kerül. Ezután még 1-2 órát a szülőszobán együtt lehet az újdonsült család – a fények tompábbak, nincsenek se nővérkék, se orvosok a szobában, csak a szülők és a baba. Azért is csodálatos dolog ez, mivel utána apa, már csak látogatóba érkezhet – sok kórházban be se mehet a kórterembe -, anya pedig az esetek többségében más anyukákkal lesz együtt, így ez az 1-2 óra csend és béke rengeteget jelent mindhármuk számára.. A babát nagyon megnyugtatja, ha az anyuka csupasz felsőtestén pihenhet úgy, hogy rajta is csak egy pelenka van – természetesen betakarva. Ez a fajta intimitás, mindkettőjük számára igazi kincs.

A császáros anyukáknak beviszik megmutatni a már felöltöztetett babát, megpuszilhatják, megsimogathatják, de az igazi egymásra találásra várniuk kell a műtét végéig. Ebben az esetben az aranyóra első részében az apukák kapnak nagyobb hangsúlyt, méghozzá a szőrkontaktus révén. Apa csupasz felsőtestére teszik az újszülöttet – akin csak pelenka van -, majd betakarják a csöpp babát. Műtét után pedig viszik is anyához a picit és megtörténik az első szoptatás.

„Első babánk születésénél nem lehetett ott a férjem, a másodiknál viszont igen. Ez császárral végződött, és amíg én a műtőben voltam, a picikénk apa szőrös mellkasán pihenkélt. Erről videó is készült, a mai napig megkönnyezem, annyira csodálatos, ahogy apa és a 20 perce világon lévő fia egymás szemébe néznek…”

A cikk itt folytatódik!