Ártatlan gyermekdalok? – vagy kódolt üzenet?

Bújj, bújj, zöld ág, zöld levelecske… - még felnőtt fejjel is fejből ismerjük a gyermekdal sorait, azonban a szöveg valódi jelentéséről fogalmunk sincsen. Egyes tanulmányok szerint erotikus tartalmú üzenetekkel állunk szemben, és ezt a tézist erősítik azok a nagyszülők is, akik egykoron kis közösségekben nevelkedtek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 08. bencze.aron

Bújj, bújj, zöld ág, zöld levelecske… – még felnőtt fejjel is fejből ismerjük a gyermekdal sorait, azonban a szöveg valódi jelentéséről fogalmunk sincsen. Egyes tanulmányok szerint erotikus tartalmú üzenetekkel állunk szemben, és ezt a tézist erősítik azok a nagyszülők is, akik egykoron kis közösségekben nevelkedtek.


A legnépszerűbb gyermekdalokat ezrek éneklik napról napra a bölcsődékben és óvodákban. Maguk az óvónők sincsenek azonban tisztában azzal, mit is tanítanak gyermekeinknek. A pedagógusok egybehangzóan állítják: a dalok és velük szervesen együtt élő játékok kiválóan fejlesztik a gyermekek érzelmi képességeit és a csoportos élmények a közösség erejét is megsokszorozzák.

Bújj, bújj, zöld ág, zöld levelecske!
Nyitva van az aranykapu,
csak bújjatok rajta,

Rajta, rajta, leszakadt a pajta,
Benn maradt a macska!
Nyisd ki, rózsám, kapudat, kapudat,
hadd kerüljem várodat, várodat!
Szita, szita péntek,
szerelem csütörtök,
zab szerda!

A befogadó közeg számít

Vargyas Lajos a “Szerelmi-erotikus szimbolika a népköltészetben” című kötetében arra mutat rá, a népdalok komoly hányada erotikus tartalommal volt felruházva. Az általunk is idézett gyerekdalban egyesek szerint az aranykapu a női nemiségre, míg a zöld ág a férfiéra vonatkozik. Lényeges szempont természetesen a befogadó közeg is. Hiszen egy 4-5 éves kisgyermek, még ha énekli is az ominózus sorokat, egészen biztos nem érti jelentését.

Más elméletek szerint nem feltétlenül az erotika világában kell keresnünk a sorok magyarázatát, hanem a természet váltakozásában. A pünkösdi és húsvéti, általában a tavaszi ünnepekhez hazánkban éppúgy, mint más európai országokban, énekes-táncos dramatikus gyermekjátékok. Ezeknél a játékoknál két játékos feltartott karjával kaput formál; s ez alatt haladnak el a többiek. Az átbújás mozzanatára utal a Bújj-bújj zöld ág kezdetű motívum. Ezt a játéktípust játszhatják bármilyen alkalomkor, azonban sokhelyütt, főleg a Dunántúlon a mai napig is húsvéti vagy pünkösdi játékok között tartják számon. A zöld ág szimbolikájában a tavasz közeledtét jelzi.

A dalok szövegének pontos értelmezésére aligha derül fény, és bár jelezheti a tavasz közeledtét, esetleg tartalmazhat erotikus gondolatokat, egy biztos, a gyerekek jókedvűen fogják harsogni nap mint nap, miközben egyik magyarázatra sem fognak eközben gondolni.