Átverés az olcsóbb gyerekbicikli?

Megéri-e tízezerrel olcsóbban megvenni a gyerek első pedálos biciklijét, vagy szemfényvesztés csupán a nyomott ár? Van-e rá garancia, milyen a minősége? Három potenciális helyen próbálkoztunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2013. április 26. szabo.daniel

Megéri-e tízezerrel olcsóbban megvenni a gyerek első pedálos biciklijét, vagy szemfényvesztés csupán a nyomott ár? Van-e rá garancia, milyen a minősége? Három potenciális helyen próbálkoztunk.


Aki legalább egyszer rászánta már magát biciklivásárlásra, az tudja, ha újat szeretne, bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Különösen akkor fájó belegondolni a több tízezer forintos árba, amikor tudjuk, a gyerek hamar kinövi a kerékpárt, vagyis csak abban az esetben érheti meg maradéktalanul a vásár, ha a testvérek öröklik, esetleg el lehet adni.

Akinek nincs bejáratott bicikliszerelője, boltos ismerőse, és nem kap családtól, ismerőstől megfelelő biciklit, annak sok választása nem marad: a vásárlók tömegei által használt nagyobb bevásárlóközpontokban szerezheti be a paripát. Hangsúlyozzuk, hogy az árakat nem pontosan tüntetjük fel, azok csak nagyságrendet jelölnek.

Három hasonló áruháznál kérdeztük meg a vásárlás feltételeit, cikkünk megjelenéséig a Tesco, az Auchan és a Decathlon közül utóbbi kettő válaszolt is.

A kifejezetten sporteszközöket forgalmazó áruházban kb. 25 ezer forinttól indulnak a gyerekbiciklik, a bolt a garanciával kapcsolatos kérdéseinkre adott válaszaiból kiderül, hogy a 12′-os biciklikre 3 év, efelett minden gyermekbiciklire 5 év garancia vonatkozik a vázra, míg a kopó alkatrészekre egységesen két esztendő.

A Decathlonhoz hasonlóan gyorsan válaszoló Auchan áruháznál nagyságrendileg 5-7 ezer forinttal olcsóbban találunk kerékpárt, ráadásul itt a 3-5 évesek kedvenc rajzfilmfigurái is megtalálhatóak némely darabon.

A meglepetés nem a pénztárnál éri a vásárlót, hanem akkor, amikor a vevőszolgálaton érvényesíteni kívánja a mindössze egy éves garanciát. Szabályzatuk szerint ugyanis a jótállás csak akkor érvényesíthető, ha szakemberrel megfelelően üzembe helyeztetjük a biciklit. (A megvásárolható kerékpárok egyébként összerakva sorakoznak a boltban, így a gyerekek akár a bolton belül is kipróbálhatják).

Egy az általunk megkeresett budapesti kerékpárboltban előzetesen 5-7 ezer forintra becsülték az üzembehelyezés költségét (teljes szétszerelés, majd összerakás), vagyis könnyen kiszámolható, hogy a két üzlet árai között épp fordított lesz a helyzet, mint azt előzetesen gondoltuk.

Az e-mailben megfogalmazott kérdéseinkre egyébként egészen pontosan ezt válaszolták:
„A garancia feltételei termékenként változhatnak. A legtöbb kerékpárra 1 év a gyári garancia. A garancia érvényességéhez a termék jótállási jegyén feltűntetett szervizek egyikében kell üzembe helyeztetni a kerékpárt. Ennek díja szervizenként változó lehet.” Hozzáteszik, hogy saját felelősségre elhagyható a szervizben történő üzembe helyezés, de a biztonságos használat érdekében érdemes élni ezzel a lehetőséggel, illetve a garancia is csak ebben az esetben él a termékre.

A Tesco cikkünk megjelenéséig nem reagált. Mint automata üzenetük fogalmaz: „Levelének tartalmát kivizsgáljuk. Az ügyintézés hosszúságát figyelembe véve a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb a törvényileg előírt 30 napon belül válaszolunk. Addig is kérjük szíves türelmét és megértését.”