Ausztria: 40 éves a várandósokat segítő alap

A nehéz helyzetben lévő várandós anyákat segítő alap 1973-as létrehozása óta 20.000 esetben nyújtott segítséget. Céljuk, egyetlen nő se válassza anyagi nehézségek miatt az abortuszt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 03. szabo.daniel

A nehéz helyzetben lévő várandós anyákat segítő alap 1973-as létrehozása óta 20.000 esetben nyújtott segítséget. Céljuk, egyetlen nő se válassza anyagi nehézségek miatt az abortuszt.


A Bécsi Egyházmegye segélyalapja 40 éves fennállását ünnepli. A nehéz helyzetbe jutott várandós anyák segélyalapját Franz König bíboros hozta létre 1973-ban. Az alapítással azt hangsúlyozta, az egyház nemcsak az abortuszt ellenzi, de konkrét segítséggel fordul a várandósok felé. „Ne legyen egyetlen nő sem, aki anyagi nehézségek miatt kényszerül az abortuszra” – fogalmazta meg König bíboros az alapításkor a céljukat.

A segélyalap létrehozása óta 20.000 várandós nőnek segítettek, akik nehéz helyzetbe kerültek. Az anyagi és tárgyi támogatás mellett tanácsadással álltak melléjük.

Az alapot 1973. február 27-én hozták létre. Egy évvel később indult a tanácsadás, és 1979-ben indította az alap az adományok gyűjtését. Anyák napja ma is az adománygyűjtés alkalma az egyházmegye plébániáin, és jelenti a legjelentősebb bevételi forrást.

2010-ben a segélyalap egyesült a Tanács és Segítség Egyesülettel és felvette a Szent Erzsébet Alapítvány elnevezést. Az egyesülés révén kedvezőbb adózási formát választhattak és még hatékonyabban tudnak segíteni mind a rászoruló nőknek, mind a gyermekeknek.

A Tanács és Segítség Egyesület a támogatás újabb formáit hozta: a tanácsadás családsegítői és jogi területtel bővült. Előmozdítják az anyák foglalkoztatását, fenntartanak egy kreatívműhelyt. Létrehoztak két anyaotthont és induló lakáshoz juttatják az anyákat.

Forrás: Magyar Kurír