Az abortusz árt az anyáknak is

Orvosok érveltek az ENSZ-nek arról, hogy az abortusz nagyon komoly veszélyeket hordoz a nőkre nézve. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a valódi orvosi beavatkozások csökkentik az anyák halálozási arányát, az abortusz azonban növeli azt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 20. Gyarmati Orsolya

Orvosok érveltek az ENSZ-nek arról, hogy az abortusz nagyon komoly veszélyeket hordoz a nőkre nézve. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a valódi orvosi beavatkozások csökkentik az anyák halálozási arányát, az abortusz azonban növeli azt.


Dr. Danna J. Harrison, aki a Pro-Life Szülészek és Nőgyógyászok Amerikai Szövetségének vezető kutatója és kollégái az ENSZ New Yorki Nők Helyzetének bizottsága előtt beszéltek. Az orvosok azon feltételezés ellen érveltek, amely szerint az egészségügyi ellátások és a nők jogkörének kiszélesítése következményeként az abortuszok számát is növelni kell. A szakemberek hangsúlyozták: az innovatív megoldások, amelyek az egész személyt, illetve az egész társadalmat kezelik, jobb egészségi állapothoz vezetnek, írja a Katolikus Hírügynökség.

Dr. Eoghan de Faoite, a Committee on Excellence in Maternal Healthcare in Ireland bizottsági tagja  az Írországban érvényes abortusztilalom nemzetközi támadásait kritizálta. Az orvos megjegyezte, hogy a fejlett világban az íreknél az egyik legalacsonyabb az anyai halálozási arány, ellentétben azokkal az országokkal, ahol a művi terhességmegszakítás legalizálásával párhuzamosan megemelkedett az elhunyt anyák száma is.

Dr de Faoite hozzátette: nem talált egyetlen olyan adatot sem, amely alátámasztaná, hogy az abortusz csökkenti az anyai halálozási arányt, így a Committee on Excellence in Maternal Healthcare in Ireland kijelentette: az abortusz egy szükségtelen orvosi beavatkozás.

Dr. Elard Koch, egy chilei egészségügyi központ munkatársa adatokkal támasztotta alá, hogyan kezdett emelkedni az anyai halálozás aránya minden olyan országban, ahol legalizálták az abortuszt. Koch úgy vélte, az anyai halálozást hatékonyan lehetne csökkenteni a megfelelő oktatással és tájékoztatással, a valóban képzett szülészekkel.

Dr. Harrison felhívta a figyelmet az abortusztabletták veszélyeire, mivel ezek a készítmények rendkívül veszélyesek és nagyon magas kockázatot hordoznak. Ráadásul az abortusztabletta alkalmazását nem feltétlenül felügyeli szakember, s vizsgálat és bármiféle tanácsadás nélkül is hozzá lehet jutni. Ennek egyik következménye, hogy míg a nyugati világban sokszor csupán komplikáció, az a fejlődő országokban jellemzően halálos kimenetelű. Harrison rámutatott, hogy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya olyan esetekben, mint a súlyos vérzés, vagy a félig lezajlott abortusz (!) szinte biztosan tragikus következményekkel jár.

Dr. Harrison azt is elmondta, hogy az abortusztabletták alkalmazásának elterjedésben az is közrejátszik, hogy sokkal könnyebb megoldásnak tűnik, mint a kórházban végzett abortusz, ráadásul, ha a nőnek baja lesz a tablettától, azért az orvos nem vonható felelősségre, ellentétben a kórházi beavatkozásokkal.