Az abortusz kérdésében csapott össze a két francia jobboldali elnökjelölt

Kedden társadalompolitikai kérdések, azon belül is az abortuszhoz való jog került középpontba a francia jobboldali elnökjelölt-aspiránsok, Francois Fillon és Alain Juppé volt miniszterelnökök kampányában, öt nappal az elnökjelölt-állító választás második fordulója előtt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 25. MTI

Az első fordulóban a szavazatok 28 százalékával második helyen végzett centrista irányultságú és a multikulturális társadalomra nyitottabb Juppé arra kérte a 44 százalékkal vezető, konzervatív társadalom-felfogásáról ismert Fillont, hogy tegye világossá álláspontját a terhesség-megszakításról, amely 1975 óta engedélyezett Franciaországban. 
”Először az állította a könyvében, hogy az abortusz a nők alapjoga, aztán egy vitában számos híve előtt visszavonta ezt az álláspontját. Akkor most mit gondol?” – tette fel a kérdést Alain Juppé kedden az Europe1 kereskedelmi rádióban.

Francois Fillon alig egy órán belül válaszolt párton belüli riválisának. “Soha nem gondoltam volna, hogy Alain Juppé ilyen mélyre süllyed. Valaha is állást foglaltam az abortusz ellen?” – mondta az esélyesebbnek számító jelölt újságíróknak. “A kampánynak vissza kell adni a méltóságát és abba kell hagyni a polémiákat, amelyek minősíthetetlenek, és amelyek tényleg színvonalon aluliak” – tette hozzá Fillon. Délutáni kampánygyűlésén pedig “ultragroteszknek és ultranevetségesnek” nevezte, hogy miután gazdasági programját ultraliberálisnak minősítették, most “középkori retrográdnak” akarják beállítani.
Június 22-én egy nyílt vitán Fillon úgy fogalmazott, hogy “filozófiailag és személyes (katolikus) hitem szerint magánemberként nem tudom támogatni az abortuszt”. Ezen kijelentése miatt feminista szervezetek a vasárnapi választási győzelemének estéjén azzal vádolták meg a volt miniszterelnököt, hogy kétségbe vonja a Franciaországban alapjognak tekintett abortuszt, jóllehet október 27-én a France2 közszolgálati televízióban Fillon egyértelműen megerősítette, hogy “soha senki, és főleg nem én nem vonhatom vissza az abortuszhoz való jogot”.

“Képes vagyok megkülönböztetni a személyes meggyőződésemet és a közérdeket” – tette hozzá akkor Fillon. A két jelölt gazdasági téren ugyanazokat a nagy reformokat javasolja, elsősorban külpolitikai és társadalompolitikai kérdésekben különböznek az álláspontjaik. Juppé ugyanakkor kedden arra is rámutatott, hogy Fillon “túl kemény” sokkterápiát javasol a programjában a gazdaság fellendítésére, ami “irreális”. Juppé a saját elképzeléseit ambiciózusnak, de “realistának és hitelesnek” nevezte.
A 62 éves Fillon, aki Nicolas Sarkozy elnöksége idején 2007 és 2012 között vezette a kormányt és a 71 éves Juppé, aki akkor külügyminiszter, 1995 és 1997 között pedig miniszterelnök volt, a vasárnapi második forduló előtt, csütörtök este egy televíziós vitában mérkőzik meg egymással. Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban.