Az abortusz legalizálásáról szavaznak Írországban (VIDEÓ)

Pénteken eldől, hogy az írek élet vagy halál mellé teszik le a voksukat. A május 25-i népszavazás tétje: az abortusz legalizálása.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhességmegszakítás
2018. május 25. Czefernek Léna

Megkezdődött a népszavazás május 25-én, pénteken Írországban. A szavazók arról döntenek, hatályon kívül helyezzék-e az alkotmány azon pontját mely az anya mellett elismeri a meg nem születettek élethez való jogát azaz tiltja az abortuszt. A szavazóurnákat reggel 7-kor nyitották meg és este 10 óráig adhatják le a voksukat a választópolgárok.

Az ír állam az alkotmányának 8. módosítását 1983-ban szavazta meg az ország, s a törvény:  “Elismeri a meg nem születettek élethez való jogát, figyelembe véve az anya egyenlő mértékű élethez való jogát”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az anyát és a gyermeket egyenlő jogok illetik meg, tehát csak abban az esetben engedhető meg az abortusz, ha az édesanya élete veszélyben forog, más esetekben azonban nem engedi meg a terhesség megszakítását. Az alábbi videóban az is kiderül, milyen hatással van ez az ír társadalom összességére:


A népszavazást hetek, hónapok óta heves kampány kíséri, a liberális szabadságjogi aktivistáinak üzenetei főleg a nők szabad választásának jogát emelték ki kampányukban míg az élet védelme mellett kiálló hangok arról tettek tanúbizonyságot, hogy a válságterhesség nem csupán abortusszal orvosolható.

Most mutatunk néhány olyan videót, mely az élet mellett teszi le a voksát.

A következő videó főszereplője nem tervezte, hogy teherbe esik, és az első kétségbeesésében úgy érezte, hogy az abortusz az egyetlen járható út számára. Az édesanyja támogatása és biztatása volt az, ami átlendítette ezen a ponton, de mint mondja, ha Írországban nem lenne tilos az abortusz, valószínűleg ezt az utat választotta volna, mint megannyi kétségbeesett nő. “Hálás vagyok a nyolcadik alkotmánymódosításnak hogy megmentett engem és a fiamat” – vallja a felvétel főszereplője. “Nem kell véget vetned a gyermeked életének, hogy úrrá legyél a kétségbeesés sötétségén és eljuss a fénybe. Én vagyok rá az élő bizonyíték.”