Az apák fele otthon maradna gyermekével, van, aki a szülést is átvállalná – ha tehetné

Minden második apa szívesen otthon maradna gyermekével, de sokszor anyagi okok miatt nem tehetik meg - derül ki egy friss felmérésből. De akkor miben segítenek az apák? Átvállalnák a szülést és a szoptatást, ha tehetnék? A gyereknek az anyja mellett a helye? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az apaság megélését firtató kutatásból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
sos gyermekfalvak
2018. szeptember 13. SOS Gyermekfalvak, Családháló

Az SOS Gyermekfalvak apákat kérdezett meg apaságukról: online felmérésükben 1000 apát kérdeztek meg, akik 0-18 éves korú gyereket nevelnek országszerte. Arra voltak kíváncsiak, mennyire elégedettek az apák a gyerekükkel töltött idővel, milyen gyerekneveléssel kapcsolatos feladatokban vesznek részt leginkább.

Mennyi az annyi?

Minden második férfi úgy gondolja, hogy megfelelően kiveszi részét otthon a háztartásbeli feladatokból, 46 százalék azonban úgy érzi, nem tölt elég időt a gyerekével.

A válaszadók 14 százaléka volt valamilyen gyermekgondozási támogatáson otthon a gyerekkel (TGYÁS-on, GYED-en vagy GYES-en), ugyanakkor szívük szerint ennél jóval többen töltenének hosszabb időt a gyerekkel: minden második apa szívesen maradna otthon a kicsivel.

A gyermeknek az anyja mellett a helye?

Azok közül, akik nem mennének valamilyen gyermekgondozási segélyre, a leginkább visszatartó ok, hogy túl nagy anyagi megterhelést jelentene a családnak az apa fizetésének kiesése, illetve a férfi úgy érzi, munkája miatt nem engedheti meg magának. A megkérdezett apák 31 százaléka viszont azért nem maradna otthon a gyerekkel, mert úgy gondolja, egy gyereknek az anyja mellett a helye az első években.

És a házimunka?

Saját bevallásuk szerint a háztartásbeli feladatok közül legtöbben a bevásárlást végzik a legszívesebben (85 százalék), ezt követi a főzés és a rendrakás (60 százalék), de a mosogatást és a takarítást is minden második apa szívesen végzi.

A gyerekkel kapcsolatos teendők közül leginkább a fürdetést (87 százalék), valamint a kisgyerekkel való sétálást (81 százalék) szeretik az apák, de sok férfinak az altatás (75 százalék) és a pelenkázás is (66 százalék) kedvelt tevékenység. A gyerekkel való sportolást az apák 61 százaléka szereti, az öltöztetésben pedig 58 százalékuk vesz részt szívesen.

Fontos a baba neme?

Az SOS kíváncsi volt arra is, mennyire számít a férfiaknak a születendő gyerek neme. A megkérdezettek 52 százalékának mindegy volt, hogy fia vagy lánya születik, 28 százalék szeretett volna egyértelműen fiút, 19 százalék pedig lányt.

Szülne a párja helyett?

És mi az a természetből adódó női feladat, amit ha tehetnék, a férfiak is átvállalnának? Az SOS néhány viccesebb kérdést is feltett a férfiaknak ezzel kapcsolatosan.

Az apák 28 százaléka a várandóság átvállalásával tehermentesítené az anyákat, ha lehetne, 23 százalék a szoptatást, 20 százalék a szülést is bevállalná. A megkérdezettek fele nyilatkozott úgy, hogy sem a várandóságból, sem a szülésből, sem a szoptatásból nem szeretne részt vállalni.

Legyen apák napi köszöntés az oviban?

Nemcsak a szülés körüli teendők osztják meg az apákat, de az apaság megünneplése is. Az apák fele szeretné, ha az Apák napját is ünnepelnék az óvodában, iskolában, nemcsak az Anyák napját.

Ki a minta?

Az apák meghatározó szerepét a családban mutatja az is, hogy a megkérdezett férfiak 62 százaléka a saját apját tartotta a férfi mintának, akire gyerekként felnézett. A nagyapák is fontosak ugyanakkor a fiúgyerekek életében, az apák 32 százalékánál ők is hozzájárultak a követendő férfi mintához a kisfiúk szemében, a megkérdezettek 5 százalékánál pedig a tanárok is betöltötték ezt a funkciót. A válaszadók 17 százaléka vallotta, hogy megfelelő férfi minta nélkül nőtt fel.

„Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedben változott az apák szerepe a családban a gyermekvédelemben is. Az SOS Gyermekfalvakban is egyre többször jelentkezik pár nevelőszülőnek, ahol az apa is aktívan szerepet vállal a nevelőszülői család életében. Az is előfordul, hogy a férfi válik hivatalosan nevelőszülővé és marad otthon a gyerekekkel. A nevelőszülőség még mindig női szakmaként él az emberek fejében, pedig férfiak is lehetnek nevelőszülők, ahogy az sem kizáró ok, ha valaki egyedülálló” – mondta Romet-Balla Ágnes, az SOS Gyermekfalvak adománygyűjtési és kommunikációs igazgatója.

[shortcodefblock title=”Folyamatosan várják a nevelőszülőket” igazitas=”right” szelesseg=”100″]Az SOS Gyermekfalvak 134 országban van jelen, Magyarországon Kecskeméten, Orosházán és Kőszegen működnek gyermekfaluk. A főként adományokból működő közhasznú alapítványnál 80 nevelőszülő gondoskodik 400 gyermekről. Az SOS folyamatosan várja nevelőszülők jelentkezését, férfiakét és nőként, házaspárokét és egyedülállókét egyaránt.[/shortcodefblock]