“Az élet ismét győzedelmeskedik Amerikában” – Összefoglaló a washingtoni Séta az életért demonstrációról

Több tízezer pro life aktivista vonult pénteken Washingtonban az utcára. A March for Life (Séta az életért) sok-sok éve hagyomány nem csak az USA-ban, de a világ számos országában is. Az ez évi amerikai tüntetés lelkes hangulatához jócskán hozzájárult, Trump elnök pár napja megvonta a támogatást a Planned Parenthood tengerentúli szervezeteitől.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 29. Családháló

„Az élet ismét győzedelmeskedik Amerikában”, mondta Pence a hatalmas tömeg előtt. Az alelnök rámutatott, hogy az új kormányban nagy többségben pro life tagok ülnek.

Kedden Trump elnök kijelentette, hogy külön abortuszellenes bírót fog kijelölni a Legfelsőbb Bíróságba, s már alá is írta azt a döntését, miszerint minden olyan – jellemzően a Planned Parenthoodhoz kötödő – csoporttól, szervezettől, intézménytől meg kell vonni az amerikai szövetségi támogatást – egyelőre csak a tengeren túl – amely abortuszokról ad felvilágosítást vagy terhességmegszakításokat végez.

Trump azt is elmondta: eljött az ideje, hogy az 1973-as Roe v. Wade per, amely óta az Egyesült Államokban minimális az abortusz-szabályozás, érvényét veszítse.

Trump elnök döntésére reagálva Dana Tilson, a Marie Stopes International kenyai igazgatója megjegyezte: azzal, hogy elvágják az állami támogatást az abortuszt végző intézményekben, arra késztet majd rengeteg nőt, hogy más, rendkívül veszélyes módon vessen véget terhességének. „Olyanokhoz fordulnak majd segítségért, akiknek nincs meg a megfelelő szakképzettségük és felszerelésük, és óriási károkat okoznak majd a nők belső szerveiben, sőt, esetleg olyan dolgokat tesznek velük, amelyek a nők életébe kerülnek.”

1975 óta folyamatosan egymillió fölött volt az USA-ban (regisztráltan) végzett abortuszok száma. Ez az arány először 2013-ban csökkent egymillió alá. Egy felmérés szeirnt az amerikaiak 64 százaléka gondolja úgy, hogy az abortusznak minden, vagy majdnem minden esetben legálisnak kellene lennie.

A pénteki Séta az életért demonstráción Pence alelnök biztosította a hatalmas tömeget arról, hogy az új kormány „addig nem nyugszik”, amíg vissza nem állítja az élet kultúráját Amerikában.

A tüntetésen felszólalt Kellyanne Conway, Trump elnök tanácsadója is, aki immár két évtizede rengeteget tesz pro life aktivistaként a magzatok megmentéséért. Conway beszédében kifejtette: az élet új hajnala virradt fel, s innentől az élet ajándékát mindenáron megvédik majd a legfelsőbb szintről.

„Feleség vagyok, anya, katolikus hitű, valamint az USA elnökének tanácsadója, és igen, pro-life párti is vagyok!” – kezdte beszédét jellegzetes amerikai stílusban Conway, majd így folytatta: „Óriási megtiszteltetés itt álni az alelnök úrral, és oly sok emberrel együtt megvédeni a meg nem született gyermekek életét. Az önök bátorsága, meggyőződése és hite nagy hatással van ránk. Új nap ez, az élet új hajnala.”

Trump elnök hivatalba lépése után azonnal megvont minden támogatást azon egészségügyi szervezetektől, amelyek akár abortuszt hajtanak végre, akár csak tanácsokat adnak a terhességmegszakításról, mint a családtervezés lehetséges módjáról. A pro life szervezetek már most állítják, hogy Trump a legnagyobb szövetségesük Reagan elnök óta. Tavaly még számos anti-abortusz szervezet ellenezte Trump elnökké választását, ám mostanra mindannyian örülnek annak, hogy Trump lett az USA vezetője.