Az életpárti bojkott miatt a Pepsi megszakítja kapcsolatát egy magzatokon kísérletező céggel

Magzatpárti tiltakozók nyomására elállt a Pepsi attól, hogy embriókísérleteket végző céggel álljon üzleti kapcsolatban – írja a CNA.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 05. szabo.daniel

Magzatpárti tiltakozók nyomására elállt a Pepsi attól, hogy embriókísérleteket végző céggel álljon üzleti kapcsolatban – írja a CNA.


Paul Boykas, a vállalat alelnöke Debi Vinnedge-nek, a  Children of God for Life (Isten Gyermekei az Életért) nevű életvédő szervezet vezetőjének írt, április 26-i levelében fejtette ki: biztosítja a szervezetet afelől, hogy sem nem végeznek, sem nem támogatnak a továbbiakban magzati vagy embrionális szövetekkel kísérletező kutatásokat, vállalatokat.

Az életvédő szervezet azért bojkottálta a Pepsit, mert tudomására jutott, hogy az kapcsolatban áll egy olyan, édesítőszereket forgalmazó céggel, amely abortált magzatok sejtjeivel kísérletezik. Az óriásvállalat még 2010-ben kötött harmincmillió dolláros megállapodást a San Diego-i Senomyx-szal, hogy az édesítőket gyártson a Pepsi számára. A Senomyx legtöbb szabadalma tartalmazza az abortált magzatokból nyert HEK-293 sejtvonalat.

A Children of God for Life 2011 májusában indított bojkottot a Pepsi ellen azért, hogy az szakítson meg minden kapcsolatot a fejlesztőcéggel. Erre már volt példa: a Campbell Soup nevű cég is megszakította 2011-ben kapcsolatát a Senomyx-szal, miután kiderült, hogy az abortált magzatok szövetével kísérletezik.

Boykas április 26-i levelében egyébként azt írta, a Senomyx nem használ ilyen eredetű szöveteket a Pepsi számára végzett kutatásaiban.

 A Pepsinek a 35 életvédő szervezet által szervezett bojkott hatására meghozott döntését üdvözölte mind Vinnedge, mind Brad Mattes, a Life Issues Institute vezetője is. Vinnedge azt reméli, hogy a San Diego-i vállalat rádöbben, anyagi érdekei is azt diktálják, hogy hagyjon fel az embriókkal való kísérletezéssel.

 

Magyar Kurír