Az ember feladata: anyának és apának lenni

Az emberiség robog a szakadék felé, folyamatosan veszíti el értékeit, miközben elsőrendű feladata apának és anyának lenni – hívta fel a figyelmet Wanda Półtawska professzor asszony a Sapientia-n tartott előadásában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 27. bencze.aron

Az emberiség robog a szakadék felé, folyamatosan veszíti el értékeit, miközben elsőrendű feladata apának és anyának lenni – hívta fel a figyelmet Wanda Półtawska professzor asszony a Sapientia-n tartott előadásában.


Teltház, több száz ember várta Wanda Póltawska professzor asszonyt, aki a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, a megalakulásának 10. évfordulóját ünneplő Családpedagógiai Intézet vendégeként tartotta meg „Férfinak és nőnek teremtette” című előadását. A náci koncentrációs tábort megjárt orvos-pszichiáter a családok pápájának, Boldog II. János Pálnak volt egyik legjobb barátja és munkatársa; a krakkói Családteológiai Intézetet együtt alapították, amelynek Wanda Półtawska 33 éven keresztül volt a vezetője. 1981-1984 között Rómában a Pápai Lateráni Egyetem II. János Pál Házassági és Családi Intézetében oktatott, 1983-tól pedig tagja a Család Pápai Tanácsának.

A szülők és pedagógusok legfontosabb feladata a fiatalok óvása, azonban ezen kihívásoknak napjainkban sem az iskolák, sem a szülők nem képesek megfelelni – szögezte le beszédében Wanda Póltawska II. János Pál gondolatait tolmácsolva. Mint emlékeztetett, a pápa azt hirdette, soha, senki se elégedjen meg a középszerűséggel, ehelyett törekedni kell az ideálokra, és ha ezt senki sem követeli meg az embertől, akkor önmaga iránti kötelességből kell megtennie. Hozzátette: II. János Pál tanítása egyetlen mondatban is összefoglalható, az ember minden individuális (családi és nemzeti) problémáját az ember isteni származása oldja meg. Ugyanis – folytatta -, a Teremtő és a Teremtés kapcsolata állandó és örök, és ebben a függőségi kapcsolatban az ember elsődleges feladata az, hogy a benne lévő istenképet kibontsa.

Wanda Póltawska kitért arra is, hogy a pápa családképének alapját az a gondolat adta, mely szerint a házasság nem vak természeti folyamatok következménye, hanem a Teremtő akarata, hogy szeretetére vonatkozó tervét az ebben résztvevő felek megvalósítsák. Magyarázatképpen hozzáfűzte: az emberek feladata anyának és apának lenni.

A professzor asszony emlékeztetett: fiatalsága idején még nem létezett a váláshoz való jog, nem ismerték a fogamzásgátlás fogalmát, nem volt abortusz, sem mesterséges megtermékenyítés. Véleménye szerint az emberiség a szakadék felé robog, folyamatosan veszítjük el értékeinket, miközben egyértelmű és kompromisszumnélküli értékkiállásra van szükség. Wanda Póltawska élesen bírálta az abortusz megjelenését, melyet Lengyelországban akkor is engedélyeznek, ha a gyermek beteg. Úgy tűnik el napjainkban a betegség, hogy megöljük a betegeket? – tette fel kérdését. – Ez lenne az orvostudomány fejlődése? Korábban tíz évig tanult valaki, hogy sebészként elvegyen egy magzati életet, ma pedig már elég két tabletta is – fogalmazott a professzor asszony, aki szerint egyfajta fejlődés mellett erős etikai regresszió is tapasztalható az orvostudományban. Álláspontja szerint a fogamzásgátlás a Teremtő elleni bűn, a mesterséges megtermékenyítés pedig a totális elfordulás Istentől. Az az üzenete ugyanis, hogy az ember is képes a teremtésre. Mint mondta, a nőnek nincs joga eldönteni, hogy akar-e szülni vagy sem.

A pszichológus-orvos megjegyezte azt is, hatvanéves praxisa során mindössze egyetlen alkalommal fordult elő, hogy egy 19 éves fiatalember nem engedte, hogy barátnője elvetesse gyermekét. Hol vannak a férfiak? – fogalmazott Wanda Póltawska, kiemelve: miközben a férfi felelősségén múlik a nő és gyermeke sorsa.