Az érett anya a jó anya

Az idősebb anyák gyermekei lelkileg kiegyensúlyozottabbak lehetnek, mint az életük korai szakaszában a családalapítás mellett döntő hölgyek utódai – állapította meg egy dán egyetemi kutatás. Az okok között azt említik, hogy az „idősebb” nők mentálisan sokkal rugalmasabbak, mint fiatalon voltak, és kevesebbet veszekszenek a gyermekeikkel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. április 04. Család.hu

Daughter kissing mother outdoors

A fejlődő világban egyre később vállalnak a nők gyermeket. Míg jó pár évtizeddel ezelőtt természetes volt, hogy egy hölgy húsz éves kora után családot alapított, sőt, az sem számított extrém helyzetnek, ha alaki 18-19 évesen megszülte első gyermekét, mára erősen eltolódott ez a kor 30 év fölé.

A jelenség egész Nyugat-Európában, de Magyarországon is jó ideje tapasztalható. Az okok között az egzisztenciális biztonság megteremtését, a tanulás hosszának kitolódását, a nők számára is egyre fontosabb karrierépítést említik.

A demográfusok és az orvosok azonban rendre figyelmeztetnek a jelenség negatív hatásaira, egyebek közt a harmincas évei végén, vagy 40. életéve után gyermeket vállaló nők és utódaik esetében megnövekvő egészségügyi kockázatokra, illetve arra, hogy a kései „kezdéssel” a hölgyek jelentős része kevesebb gyermeket hoz a világra, mint amennyit egyébként nyugodt szívvel vállalna – vagyis hozzájárul a lakosság fogyásához.

A dániai Aarhus Egyetem kutatói most teljesen új megvilágításba helyezték a korkérdést. Összesen 4.741 esetet vizsgáltak meg, és azt állapították meg, hogy lelkileg jobb hatással van a gyermekre, ha az édesanyja idősebb.

A cikk itt folytatódik!