Az érzelmesebb szülők gyerekei sikeresebbek?

Az érzelmes szülők gyerekei nagyobb eséllyel lesznek sikeresek az életben – kerül ki egy friss felmérés eredményeiből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 02. Csalad.hu

A kutatásban részt vevő 27 – 4 és 6 év közötti – gyermeknél azt vizsgálták, hogy milyenek az érzelmi kapcsolataik a szüleikkel, és milyen a kognitív viselkedésük. Ez utóbbinál elemezték, hogyan állnak ellen a kísértésnek, menyire jól emlékeznek, és mennyire szégyenlősek vagy zárkózottak.

A törekvés, hogy a gyermekek minél sikeresebbek lehessenek az életben, manapság igen ijesztő és teljesíthetetlenül magas elvárás lehet. A jövőbeli sikert mindeddig alapvetően két tényezőnek, a géneknek és a környezetnek tulajdonították. Az új kutatás ugyanakkor rámutatott, hogy a gondoskodó és érzelmekkel teli környezetnek hosszú távon igen lényeges hatása lehet.

A kutatók elsődlegesen az anya és gyermeke közötti érzelmi kötődés minőségét vizsgálták, másodlagosan pedig a gyerekek képességeit nézték számos feladattal. Végül pedig megmérték a gyermekek agyának válaszait akkor, amikor kontrollálniuk kellett a viselkedésüket. A vizsgálat során kérdőíveket elemeztek, a viselkedést vizsgáló feladatokat végeztettek, és elektrofizikai méréseket is végeztek.

„A tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen összefüggés van az érzelmi kapcsolat minősége és az óvodás gyermekek képességei között. Ennek eredményei rámutatnak az érzelmi nevelés hosszú távú hatásának jelentőségére” – számolt be Dr Schneider-Hassloff.

newborn-659685_1920

„A mély érzelmeken alapuló anya-gyermek kapcsolat segíti a gyerek kognitív fejlődését” – ismertette a kutatás eredményét Dr Schneider-Hassloff.

Azok a szülők, akik megértik ennek a jelentőségét, és támogatják gyermekük függetlenedését, miközben érzelmileg mögöttük állnak, jobb esélyeket biztosítanak a jövőben a gyermeküknek. Még a nehézségek idején is biztosíthatnak olyan környezetet, amelynek hosszú távú és jelentős hatása lesz a gyermekeik képességeire – állítja a tanulmány.