Az ésszerűség határán – Százával várnak a magyar orvosokra Afrikában

Nagyon beteg, az orvosi ellátásra egyébként esélytelen emberek tömegein segítenek magyar orvosok Afrikában. Van, amikor nagyon bevállalósnak kell lenniük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
orvos
2017. június 10. hirado.hu

Rendszeresen járnak Afrikába segíteni magyar orvosok, legutóbb május 12-29-e között utazott ki egy kisebb csapat a Magyar Afrika Társaság szervezésében. A nemzetközi segélyezéssel és fejlesztéssel foglalkozó nonprofit szervezet 15. orvosi missziója keretében öt magyar orvos ment Malawiba, hogy fülműtéteket, illetve egyéb fej- és nyaksebészeti beavatkozásokat végezzenek.

Tapasztalataikról a csapat két tagja, Polony Gábor, a Semmelweis Egyetem adjunktusa és Forgács Gábor, szakorvos jelölt számoltak be a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

Nagyon más

Mint elmondták, nem teljesen ismeretlen terepre érkeztek, mert a kelet-afrikai országban fél évvel korábban járt az előző magyar fül-orr-gégész team, amelynek tagjai részletes információkkal látták el őket a kinti körülményekről.

A misszió helyszíne az egymilliós Blantyre városa volt, ahol a magyarok az Erzsébet királynőről elnevezett közkórházban (Queen Elizabeth Central Hospital) végezték segítő munkájukat, és nagyon más helyzet fogadta őket, mint, amit itthon megszokhattak.

Fotó: Facebook /Magyar Afrika Társaság

 

Meglepődtek

A helyi fül-orr-gégészeti részleget három éve épült, a munkát a Michigani Állami Egyetem finanszírozta. Az amerikai felsőoktatási intézmény támogatásával felhúzott részleg két műtővel, egy vizsgálóval és egy nagy kórteremmel működik, amelyben a férfiakat, nőket és gyerekeket együtt helyezik el.

A misszió magyar résztvevőinek meglepetésére a blantyre-i fül-orr-gégészet nagyon jól el volt látva orvosi műszerekkel, amelyek adományként érkeztek, és némelyik berendezés annyira speciális volt, hogy a helyiek nem is igen voltak tisztában a rendeltetésével. A tudás mellett hiány volt az egyszerűbb orvosi eszközökből is, például orvosi ollókból.  Nem volt rendes világítás sem a műtőkben, ami nélkül nem lehet operációkat végezni, ezért a magyar orvosok az esti futásukhoz használt fejlámpáikat használták ilyenkor is.

Nem az eredendően sportoláshoz való lámpák, és a hozzájuk tartozó töltők voltak az egyetlen eszközök, amiket magukkal vittek. Az öt magyar orvos fejenként 20 kiló felszerelést szállított Malawiba adományként – például egyszer használatos eszközöket, bemosakodáshoz szükséges folyadékokat.

 

A teljes cikk itt olvasható!