Az ír püspökök az élet védelmére hívnak a májusi népszavazás előtt

A májusi referendumtól és a parlament döntésétől függ, hogy életbe lép-e az új törvény, amely mindenki számára elérhetővé tenné az abortuszt a terhesség tizenkettedik hetéig. Az ír püspökök számos fórumon szólaltak fel a közelmúltban az élet védelmében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2018. március 14. Magyar Kurír

Az ír katolikus püspökök a múlt héten több közleményt bocsátottak ki, melyben kifejtették, a magzati életet védelmező nyolcadik alkotmánymódosítás hatályon kívül helyezése védtelenül hagyná a magzatokat; megrendítő és egyértelmű igazságtalanság lenne a még meg nem születettekkel szemben.

Az ír püspöki konferencia tavaszi, Maynoothban tartott ülése során kiegészítették és újra kiadták a korábbi Two Lives, One Love (Két élet, egy szeretet) című pasztorális üzenetüket, amivel az életvédelemről és az abortusz kérdéséről folyó nemzeti párbeszédhez kívánnak hozzájárulni. Hangsúlyozzák, hogy alaposan megvitatták a kérdést világi hívekkel, nőkkel és férfiakkal egyaránt; és irgalmasságra intenek, különösen a leginkább sebezhetőek iránt.

A püspökök kiemelik, hogy minden segítséget meg kell adni a válságterhességben gyermeket váró szülőknek, akik komoly támogatásra és együttérzésre szorulnak – melynek nem csupán szavakban kell megnyilvánulnia. Gyakorlati és hathatós segítségre van szükség, hiszen az élet kultúrájának támogatása minden nemzedék érdeke. A püspökök Isten áldását és vezetését kérik a társadalom valamennyi tagja számára, akiknek ebben a felelősségteljes ügyben kell döntést hozniuk.

„Van, aki azzal érvel, hogy a magzat élethez való joga az anya személyes döntése kell hogy legyen. Más úgy véli – bár alapjában véve ellenzi az abortuszt –, hogy vannak gyermekek, akikre nem vonatkozik az élethez való jog, vagy mert súlyos egészségügyi problémával születnének meg, vagy mert a terhesség nemi erőszak következménye. Szeretnénk ismét kifejezni: szilárdan hisszük – az értelem és a hit alapján egyaránt –, hogy nem létezik értéktelen emberi élet. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a halál az emberi élet része. Amit elutasítunk, az az, hogy bárkinek jogában állna eldönteni, egy másik embernek mikor kell meghalnia” – fogalmaznak az ír főpásztorok.

Írországban május végén tartanak népszavazást az abortuszról, konkrétan a nyolcadik módosítás hatályon kívül helyezéséről. A nyolcadik módosítás 1983-ban népszavazás eredményeként lépett hatályba, a referendumon a szavazók 67 százaléka jóváhagyta az abortusz tilalmának törvénybe iktatását. A törvény ettől kezdve egyenlő jogokat biztosított a magzatnak és az anyának, vagyis csak akkor szakították meg a terhességet, ha az anya élete veszélyben forgott. Az abortusztilalom miatt sok ír kismama utazik Nagy-Britanniába, hogy megszakítsa a terhességet – az ír egészségügyi miniszter szerint 2016-ban 3265-en tettek így.

Az idei referendumra három hónappal Ferenc pápa látogatása előtt kerül sor, aki az augusztusban Dublinban megrendezendő családok világtalálkozójára érkezik az országba.

[shortcodefblock title=”Minden emberi életet megillet a méltóság és a tisztelet” igazitas=”right” szelesseg=”100″]Brendan Kelly ír püspök februári beiktatásakor hangsúlyozta, az emberi életet a „legapróbb” kezdetétől védelmezni kell; minden emberi életet megillet a méltóság és a tisztelet. Az Irish Independent című lapnak adott interjúban elmondta, az abortusszal kapcsolatos nézetei nem valamiféle a nők iránti bizalmatlanságból fakadnak: „Az életemben szerepet játszó nők nélkül hol lennék én, vagy bármelyikünk? Mérhetetlenül hálás vagyok édesanyámnak, hogy életet adott nekem és még nyolc másik gyermeknek”.

„Amikor a döntés jogáról beszélünk, gyakran elfeledkezünk róla, hogy egy másik emberről is szó van, egy sérülékeny emberről, aki nem tud még dönteni, és aki teljes mértékben mások oltalmára szorul” – fogalmazott Kevin Doran püspök egy interjúban.[/shortcodefblock]