Az önkéntes munkának még mindig nincs becsülete

Az önkéntes munkának még mindig nincs becsülete Magyarországon, pedig komoly szellemi munkát, szervezési feladatokat, olykor fizikai tevékenységet végzünk pusztán azért, mert felelősséget érzünk a társadalomért, amelyben élünk, és fontosnak gondoljuk, hogy milyen szellemiséget hagyunk örökül a gyerekeinknek – mondta a Családhálónak a Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete elnöke.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 14. szabo.daniel

Az önkéntes munkának még mindig nincs becsülete Magyarországon, pedig komoly szellemi munkát, szervezési feladatokat, olykor fizikai tevékenységet végzünk pusztán azért, mert felelősséget érzünk a társadalomért, amelyben élünk, és fontosnak gondoljuk, hogy milyen szellemiséget hagyunk örökül a gyerekeinknek – mondta a Családhálónak a Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete elnöke.


A Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesületét (PÁNKE) 2009 tavaszán, egy házaspár kezdte el felépíteni. Krasztel Lászlóné és férje több városi rendezvényen vett részt tagtoborzás céljából, míg végül 2009 augusztusában, 13 tagcsaláddal megalakult a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Pápai Csoportja.

A pápai és környékbeli többgyermekes családok már régóta szükségét érezték egy érdekvédő, közösségszervező csoportnak – mesélte Krasztel Lászlóné -, ezért szívesen csatlakoztak az alakuló csoporthoz.

Másfél év alatt a közösség megerősödött, egyre nagyobb ismertségre tett szert a városban, illetve környékén, ezért a csoport aktív tagjai 2010 őszén elérkezettnek látták az időt arra, hogy egyesületté alakuljanak. Így létre jött a Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete (PÁNKE).

Az egyesület jelenleg 20 tagcsaláddal működik, ez a tagság tekintetében nagyjából 100 főt jelent, de tevékenységünket – hangsúlyozta az elnök – nem csak a regisztrált és tagdíjat fizető tagcsaládokra, hanem minden nálunk jelentkező kis- és nagycsaládosokra kiterjesztjük, mintegy 200 családot érint valamilyen formában.

Ez a tevékenység elsősorban tanácsadás, érdekvédelem, közösségépítés, de olykor tárgyadományokat is kapnak, vagy gyűjtésekben vesznek részt, ezeket a látóterükbe került nélkülöző családok között osztják szét.

Krasztel Lászlóné megjegyezte, hogy tevékenységüket megnehezíti az a körülmény, hogy az egyesületnek nincs fogadó helyisége, ahol a családokat fogadhatna. Kizárólag a tagdíjakból gazdálkodnak, illetve a tagok plusz hozzájárulásából. Pályázatokat benyújtani és adó 1%-ot fogadni még nem tudnak, illetve támogatóik sincsenek. Pedig a a tavalyi évben 22 rendezvényen képviseltették magukat, ebből öt önálló rendezvényt szerveztek, mely mindenki számára nyitott és díjmentes volt.

Az egyesület igyekszik jó kapcsolatot ápolni a városvezetéssel és más civil szervezetekkel. Ugyanakkor – jegyezte meg Krasztel Lászlóné – Pápa Város Önkormányzata felé több – családokat érintő – kezdeményezéssel éltek, melyek nem vezettek eredményre. „Kértük, hogy a város helyi buszjáratain vezessék be a Nagycsaládosok Kedvezményes Bérletét, javaslatot tettünk a különböző védőoltások támogatására, továbbá javasoltuk, hogy ismét induljon el az Iskolatej Program a város nevelési- és oktatási intézményeiben, ám ezek egyelőre váratnak magukra” – mondta.

Az Iskolatej Programmal kapcsolatban megjegyezte: mivel egyesületükhöz továbbra is jöttek a jelzések a témával kapcsolatosan, ezért 2011. szeptember 12-e és 20-a között az iskolatej ismételt bevezetése kérdésében aláírásgyűjtésbe kezdtek, melynek eredményeként Pápa városban 1898 aláírás gyűlt össze. Az aláírásgyűjtő íveket Pápa Város Önkormányzatának Képviselő-testületi ülésén személyesen adták át Pápa Polgármesterének.

A város civiljeivel – folytatta a vezető – a kapcsolat pozitívnak mondható, rendszeresen részt veszünk az általuk szervezett eseményeken, szívesen a rendelkezésükre bocsátjuk akár az ismereteinket, egy-egy fórum kapcsán, akár a kétkezi munkánkat, például kézműves játszóház szervezésében.

A város vezetősége egyelőre nem támogató az egyesületünkkel szemben, ennek talán a “zsenge korunk” az oka, vagy talán az, hogy a kialakult demográfiai helyzet miatt az időskorúak érdekvédelmi szervezetei jelentősebb támogatást élveznek. Dolgozunk a kapcsolatok erősítésén, arra törekszünk, hogy minél erősebb civil háló legyen Pápán – összegezte Krasztel Lászlóné.

Civil szervezetként a tapasztalatuk, hogy manapság nagyon sok és gyors változás zajlik mind az egyének személyes életét, mind pedig a civil szervezeteket érintő területeken. „Számunkra is nehézséget okoz a változó jogszabályok, a módosuló adózás előírásainak nyomon követése. Az adminisztráció még mindig nagyon merev, olykor úgy érezzük, hogy fejjel szaladunk a bürokrácia falainak” – fogalmazott.

Az elnök nyomatékosította: az önkéntes munkának még mindig nincs becsülete Magyarországon, pedig komoly szellemi munkát, szervezési feladatokat, olykor fizikai tevékenységet végzünk, pusztán azért, mert felelősséget érzünk a társadalomért, amelyben élünk, és fontosnak gondoljuk, hogy milyen szellemiséget hagyunk örökül a gyerekeinknek.