Az önkénteseket ünnepli a világ

A jótékonykodást, az önkéntes munkát ünnepelték tegnap szerte a világon. Magyarországon is egyre többen áldozzák fel szabadidejüket azért, hogy másokon segíthessenek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
önkéntes
2017. december 06. Család.hu

Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását, majd a világszervezet 2002. november 26-án szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, mint a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét. A világon egymilliárd, Európában 116 millió felnőtt dolgozik szabad akaratából, anyagi ellenszolgáltatás nélkül úgy, hogy azzal másoknak jót tesz. Az Európai Unió fejlesztő programokkal népszerűsíti tagországaiban az önkéntességet.

Önkéntes és ingyenes

Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár, de nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. A tevékenységet általában non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény keretein belül végzik a jótékonykodók.

A Magyarországon 2012-ben megalkotott Nemzeti Önkéntes Stratégia meghatározása szerint az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet a személy szabad akaratából, egyéni választás és motiváció alapján, a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez más személy, személyek vagy a közösség javát szolgálva.

Az elmúlt években több olyan kormányzati lépés történt, amelynek célja az önkéntesség terjesztése. Ilyen egyebek mellett a Pro Voluntarius Díj megalapítása, a Nemzeti Önkéntes Tanács létrehozása, valamint az onkentes.gov.hu elindítása, amely segít összekötni az önkénteseket fogadó szervezeteket és az önkénteskedést tervezőket.

A nők és az iskolázottak a legaktívabbak

A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os kiadványa szerint 2014-ben a 15-74 évesek több mint egyharmada végzett már valamilyen önkéntes tevékenységet. A nők továbbra is nagyobb számban és arányban kapcsolódtak be az ellenszolgáltatás nélküli tevékenységekbe, mint a férfiak. Az iskolázottsági szint a jótékonysági magatartás kiemelkedően fontos meghatározója. Az önkéntes segítők aránya az iskolázottsággal növekszik, és a diplomások körében a legmagasabb.

A felvétel adatai szerint a házi- és ház körüli munka, az ügyintézés és vásárlás, a gyermekfelügyelet, -gondozás, illetve a betegápolás, idősgondozás volt az önkéntesség leggyakoribb megjelenési formája. Házi- és ház körüli munkát csaknem 1,5 millióan végeztek.

Emlékezetes összefogások

A magyar emberek több alkalommal bizonyítottak az önkéntesség terén: a 2010. október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa, a 2013. március 15-én kialakult hó helyzet, valamint a 2013 júniusában érkezett árvíz alatt olyan összefogás alakult ki, amely példaértékű volt.

A cikk ITT folytatódik.