Az otthon szülés hazai háborúja

Az otthonszülésről, azon belül is a magyarországi helyzetről tanácskoznak ezekben a napokban egy hágai konferencián.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 01. szabo.daniel

Az otthonszülésről, azon belül is a magyarországi helyzetről tanácskoznak ezekben a napokban egy hágai konferencián.


„Mik a szülő nő jogai és mi a felelőssége? Ki felel a szülésért és annak kimeneteléért? Mik a jogai és miért felel az orvos, a szülésznő és más szülés körüli segítők? Van-e joga a magzatnak?” – ezeket a kérdéseket járja körbe az a csütörtökön kezdődött, hágai konferencia, amelyet egy nők reprodukciós jogaival foglalkozó holland kutatóközpont (Bynkers Hoek Institute) szervezett az Emberi Jogok Európai Bíróságának Magyarországgal kapcsolatos döntése kapcsán – írja a Népszabadság.

A strasbourgi bíróság 2010 decemberében elmarasztalta Magyarországot – emlékeztet a lap -, mert azzal, hogy az állam nem teremtette meg az otthon szülés jogi szabályozását, és emiatt az abban részt vevő szakszemélyzet folyamatos üldözésnek volt kitéve, sérült az intézeten kívüli szülést választó nők szabad döntési joga a szülés helyszínét illetően. A nemzetközi bírósághoz Ternovszky Anna fordult a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédjének segítségével: otthon akart volna szülni, de álláspontja szerint az átfogó jogi szabályozás hiánya és a kórházon kívüli szüléskíséréshez szükséges működési engedély kiadásának megtagadása elrettentette a szülésnél segédkező egészségügyi szakembereket szakmájuk gyakorlásától. A bíróság az ügy kapcsán leszögezte: a szülés helyszínének és körülményeinek megválasztása a nő joga.

Ugyanakkor nem csak e döntés nyomán került a konferencia középpontjába Magyarország – a tanácskozásnak különös apropót adott a nemzetközileg elismert szakember, Geréb Ágnes szülészorvos-bába története is, akit jogerősen két év letöltendő szabadságvesztéssel büntettek, és a foglalkozásának gyakorlásától tíz évre eltiltottak.
További részletek a Népszabadságban.