Az útlevél nem lesz elég a nyaraláshoz!

A nyár közeledtével egyre több kisgyermekes család tervezi külföldi utazását, azonban sokszor hajlamosak megfeledkezni arról, hogy bizony a porontyoknak is szükségük lesz okmányokra az utazáshoz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 24. szabo.daniel

A nyár közeledtével egyre több kisgyermekes család tervezi külföldi utazását, azonban sokszor hajlamosak megfeledkezni arról, hogy bizony a porontyoknak is szükségük lesz okmányokra az utazáshoz.


Milyen papírokra van szüksége egy pici babának ha más uniós tagállamba utazunk? Mi a teendő, ha csak az egyik szülővel utazik a gyermek? Az EUvonal szakértőjét kérdeztük.

Bizony sok kellemetlenséget spórolhatunk meg magunknak, ha utazás előtt gondoskodunk arról, hogy ne csak a felnőttek, de a gyerekek papírjai is rendben legyenek. Ne feledjük, még akkor is szükséges érvényes úti okmány a gyerekeknek, ha csak Ausztriába ugrunk át autóval.

Útlevél vagy személyi?

Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása napjától (2004. május 1.) a közösségi jog alapján a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, így utazhatnak személyazonosító igazolvánnyal az Európai Gazdasági Térség* (EU tagállamok + Norvégia, Liechtenstein, Izland) tagállamaiba, és Svájcba.

2009. június 28-ától a 14 éven aluli kiskorúak számára is igényelhető személyazonosító igazolvány, így európai utazásaikhoz a kiskorúak számára sem feltétlenül szükséges kiváltani az útlevelet. A kiskorúak számára kiadandó személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos eljárásrendről bővebb információ található a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala honlapján. Az első személyi igazolvány 14 éves kor alatt ingyenesen kiváltható, míg az útlevélnek fix díjszabása van.
Ennek értelmében, ha egy gyermek rendelkezik érvényes személyazonosító igazolvánnyal, annak birtokában is utazhat az unió és az EGT tagállamaiba is.

Mi kellhet még?

Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy amennyiben egy kiskorú csak az egyik szülővel vagy szülő nélkül utazik, javasolt ún. hozzájáruló nyilatkozatot is elkészíteni a problémák elkerülése végett. Ajánlatos a kiskorúnak, vagy a vele utazó személynek magával vinnie a szülő, vagy szülők magyarul és a meglátogatni szándékozott (és a tranzit) ország nyelvén készült (vagy fordítással ellátott) hozzájáruló nyilatkozatát a kiskorú külföldre utazásához, ottani tartózkodásához. Hivatalos fordítás nem szükséges.

A szülői hozzájárulási nyilatkozat kiállításához nincs egységes uniós formanyomtatvány. A nyilatkozatban érdemes feltüntetni a kiskorú, a kísérő és a szülő adatait, a kiskorú úti okmányának számát, a külföldi tartózkodás célját, a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény adatait, elérhetőségét.

További kérdése van az uniós szabályozásokkal kapcsolatban? info [at] euvonal [dot] hu (Írjon nekünk), és látogasson el az EUvonal honlapjára.

*Az Európai Gazdasági Térség tagállamai a következők: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.