Babakocsi-teszt: akadálymentesnek ítéltük a Margit hidat

Apró javítanivalók akadnak, de összességében akadálymentesnek találta lapunk csapata a Margit hidat. Mi derült ki még a csütörtöki, a BKK vezetőjével, Vitézy Dáviddal tartott bejáráson?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 08. szabo.daniel

Apró javítanivalók akadnak, de összességében akadálymentesnek találta lapunk csapata a Margit hidat. Mi derült ki még a csütörtöki, a BKK vezetőjével, Vitézy Dáviddal tartott bejáráson?


A több babakocsis szülőt is vonzó esemény a híd pesti oldaláról, a 4-6 villamos-megállóból startolt, így azonnal ki is derült az első orvosolni való probléma. A Duna felé ugyanis csak az aluljárón keresztül, lépcsőkön lehet megközelíteni a híd járdáját.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója gyorsan rövidre zárta a kérdést, bejelentette, hogy még ebben az évben elkészül a zebra mind a 2-es villamos, mind Újlipótváros felé.

Csoportunk a bal oldalon – természetesen kerülve a Nyugati pályaudvar felőli zebráig – ér a folyó fölé, akadálytalanul és zavartalanul jutunk a Margitszigeti lejáróhoz, noha nyilván többen vagyunk, mint egy átlag napon. A járdán elképzelhető persze, hogy csúcsidőszakban azért jól jöhet majd egy korlát, mert az autók igen közel húznak el mellettünk.

A szigetnél – és ezt emelte ki a legfőbb pozitívumként a sajtótájékoztatón a Családháló szóvivője – megszűnt az aluljáró, így utcaszinten lehet átjutni gyalogosnak, babakocsisnak, kerekesszékesnek a Margitszigetre.

Regéczy Andrea kiemelte azt is, üdvözlendő a magas korlát, a széles járda a sziget közvetlen lejáratánál, ugyanakkor valóban megoldandó probléma a pesti hídfőnél a zebrahiány.

Vitézy Dávid leszögezte, hogy a cég és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által közösen meghirdetett Gyalogosbarát kampány része, hogy különösen a nehezebben közlekedőket – kerekesszékeseket, babakocsival közlekedőket – segítsék. Mint hangsúlyozta, fontos, hogy akadálymentesen lehessen lejutni a Margitszigetre, de az akadálymentesség megteremtése az egész városban elérendő cél.

A vezérigazgató úgy vélte, a már említett korrekcióval a Margit híd “minta arra, milyen városban szeretnénk élni”. Hozzátette, a BKK a Családhálón keresztül és közvetlenül is vár minden építő, hasznos észrevételt.

A Margit híd akadálymentes és nem mellékesen szép is, de ami meglátásunk szerint a legfontosabb: használható. Valóban lehetne szélesebb a járda, kisebbek a kandeláberek, de az biztos: ha rajta kulturáltan szeretne közlekedni a biciklista, a gyalogos, a kerekesszékes, megteheti.